Behangen voor Beginners: Stap-voor-Stap Gids

Behangen kan intimiderend lijken voor beginners, maar met de juiste stappen en een beetje geduld kun je een professioneel ogend resultaat bereiken.

Volg deze eenvoudige gids om succesvol te behangen, zelfs als je nog nooit eerder hebt behangen. Je kunt je ook aanmelden voor een cursus behangen voor beginners.

Behangen

Stap 1: Verzamel de Benodigde Materialen

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt voordat je begint. Dit omvat behang, behanglijm, een behangtafel, een plakspaan, een liniaal, een scherp mes, een potlood, een waterpas en een spons.

Stap 2: Voorbereidende Werkzaamheden

Controleer de muur op eventuele scheuren of gaten en repareer deze indien nodig. Reinig de muur grondig om ervoor te zorgen dat deze vrij is van stof en vuil. Als de muur droog is, breng dan een laag behangprimer aan.

Stap 3: Meet en Snij het Behang

Meet de hoogte van de muur en voeg een paar centimeter toe voor overlapping. Snij het behang op maat met een scherp mes, gebruikmakend van een liniaal voor rechte lijnen. Markeer de banen zodat je weet waar elke strook moet worden geplaatst.

Stap 4: Breng Lijm Aan

Rol het behang uit op de behangtafel en breng gelijkmatig behanglijm aan met een plakspaan. Zorg ervoor dat de randen goed bedekt zijn. Vouw het behang vervolgens dicht en laat het een paar minuten rusten om de lijm te activeren.

Stap 5: Plaats het Behang op de Muur

Plaats de eerste strook behang op de muur, beginnend in een hoek. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het behang recht hangt. Druk het behang voorzichtig aan met een spons om luchtbellen te verwijderen.

Stap 6: Trim het Overhangende Behang

Wanneer het behang op zijn plaats zit, gebruik je een scherp mes om het overhangende behang aan de boven- en onderkant af te snijden. Gebruik de liniaal als geleider voor een nette afwerking.

Stap 7: Herhaal het Proces

Herhaal deze stappen voor elke nieuwe strook behang. Zorg ervoor dat de patronen of ontwerpen goed op elkaar aansluiten. Laat het behang goed drogen voordat je eventuele aanpassingen aanbrengt.

Stap 8: Afwerking en Nazorg

Controleer het behang op eventuele luchtbellen of rimpels en strijk ze glad met een spons. Laat het behang volledig drogen voordat je meubels terugplaatst of de kamer opnieuw inricht.

Zelf behangen kun je leren

Behangen kan wat oefening vergen, maar met deze stap-voor-stap gids kun je als beginner met vertrouwen aan de slag. Neem de tijd, wees geduldig en geniet van het resultaat van je inspanningen!

Bron: https://behangenvoorbeginners.nl/