Uw hypotheekrente 30 jaar vast zetten?

In veel gevallen is een hypotheekrente 30 jaar vast zetten financieel niet de beste beslissing. Dit komt omdat je voor veiligheid betaald. Een lange looptijd is vele malen duurder dan een korte.

Het is beste is om een test te doen. Hier kunt u bekijken welke hypotheekrente het beste bij u past. Het betreft een gratis controle. Hulp nodig? Laat ons het weten. Wij helpen u namelijk graag.

 

 

Wilt u een hypotheekrente 30 jaar vast zetten?

Voor iedereen die van veiligheid houd kan dat een goede beslissing zijn. Een groot voordeel is natuurlijk dat de hypotheekrente erg laag staat. Dit bied momenteel volop mogelijkheden.

Omdat er verschillende interessante rentevaste periodes zijn raden wij een persoonlijk gesprek aan. Onze hypotheekadviseur zal naar uw wensen luisteren en deze vertalen in een passende hypotheek. 

Daarnaast zal hij alle hypotheekrentes onafhankelijk met elkaar vergelijken.

 

 

Hypotheekrente 30 jaar vast vergelijken Hypotheekrente 30 jaar vast

Inflatie betekent: vermogen wat afneemt in waarde. De Euribor staat voor Euro Interbank Offerd Rate.

De gemiddelde tarieven waartegen de Europese banken elkaar leningen verstrekken.

Wat hebben deze twee begrippen met elkaar te maken? 

De Euribor is niet los te zien van de inflatie ontwikkelingInflatie is een factor die van invloed is op de ontwikkeling van de interest.

Door de inflatie daalt de koopkracht van vermogen. Banken vragen hier een compensatie voor. Het gevolg van een inflatie stijging is, een interest stijging.

Geld lenen wordt duurder waardoor de economie wordt geremd

Prijzen dalen. Daalt de interest? Dan kan men weer goedkoper lenen en stijgen de prijzen. De Europese Banken (ECB) gebruiken dit principe als een gas-en rempedaal voor de economie. 

Door het verhogen of verlagen van de Euribor heeft de ECB invloed op de inflatie. Prognose 2019: de inflatie neemt toe en de hypotheekrente stijgt!

Wilt u de hypotheekrente 30 jaar vast berekenen? Vraag onze adviseur voor een gratis berekening!

Hypotheekrente 30 jaar vast hypotheekrenteaftrek

Is een hypotheekrente 30 jaar vast verstandig? Ieder jaar scherpt de overheid de hypotheekregels aan. Regels om mensen te beschermen tegen financiële problemen die kunnen ontstaan door de afgesloten hypotheek.

Op 1 januari 2013 is de aflossingsverplichting ingevoerd

Nieuwe leningen moet men binnen een vastgestelde periode van maximaal 30 jaar met een minimumbedrag per jaar aflossen. Maandelijks moet u een vast bedrag aflossen. Dit vaste bedrag bestaat uit een deel interest en een deel aflos.

Voldoet men aan deze nieuwe regel?

Alleen dan is de hypotheekrente aftrekbaar. Deze regel moet in de akte worden opgenomen. De twee hypotheekvormen die aan deze verplichting voldoen zijn: de annuïtaire- en lineaire hypotheek.

 Voldoet u niet aan de genoemde voorwaarden?

Dan vervalt uw fiscale voordeel. Deze regel geldt niet voor bestaande (deels) aflossingsvrije hypotheken afgesloten voor 2013. Dit is niet de enige door de overheid genomen maatregel. Hier komen we in een volgende alinea uitgebreid op terug.

Hypotheekrente 30 jaar vast vergelijkenBeperking hypotheekrenteaftrek 30 jaar vast

Zoals hierboven al genoemd, de overheid heeft meerdere regels ingevoerd. Met ingang van 2014 een beperking van de aftrek voor de eigen woning. 

Jaarlijks verlaagt de hypotheekrenteaftrek met 0,5 procent. U mag de interest nog wel van uw belastbaar inkomen aftrekken maar geen 52% meer. 

Elke jaar wordt de hypotheekrenteaftrek minder

Stap voor stap wordt het tarief ieder jaar verlaagd van 52% naar uiteindelijk 38%. In het jaar 2040 is die 38% behaald en kunt u kosten en interest nog maar tegen 38% aftrekken.

Vanaf 2014 heeft u dus ieder jaar minder fiscaal voordeel. Deze beperking geldt de eerste jaren alleen voor de hogere inkomens. De woningbezitters die in de hoogste belastingschijf zitten! 

Heeft u een gemiddeld inkomen?

Dan gaat u deze beperking pas een beetje merken vanaf 2034. Uiteraard is het gevolg dat uw hypotheek ieder jaar iets duurder wordt. Deze beperking geldt voor hypotheken die voor én na 2013 zijn afgesloten.

Hypotheekrente oversluiten boetevrij

U heeft al gelezen welke factoren van invloed zijn op uw fiscale voordeel. Een x bedrag wat u jaarlijks mag aftrekken van uw belastbaar inkomen.

Hierdoor wordt uw inkomen verlaagd en betaalt u minder inkomstenbelasting. Een belastingvoordeel waardoor uw netto lasten lager liggen dan uw bruto maandlasten. 

Voor alle duidelijkheid al de wijzigingen 2017 op een rij: Hypotheekrente 30 jaar vast berekenen

 • Het eigenwoningforfait wordt opgeteld bij uw inkomen. Dit is ongeveer 0,75% van de WOZ-waarde van uw woning. Hierdoor neemt uw belastingvoordeel af;
 • U moet voldoen aan de aflossingsverplichting;
 • Het maximale tarief fiscaal voordeel is verlaagd naar 50%;
 • Afbouw van het percentage hypotheekrenteaftrek, met jaarlijks 0,5%.

Dit onderwerp staat al geruime tijd onder Europese druk. Brussel is nog steeds niet tevreden over het Nederlandse systeem. 

De eerder genoemde maatregelen (aflossingsverplichting) in 2013 vindt men onvoldoende. De verkiezingen in maart! Hoe zal de Nederlandse politiek het komende jaar met dit speerpunt omgaan?

Hypotheekrente 30 jaar vast annuiteit

Genoeg achtergrond informatie. Het is nu tijd voor de praktijk. U moet een keuze maken. Een belangrijke keuze, die voor een groot deel uw maandlasten bepaalt.

Let bij het maken van uw keuze goed op de hypotheekvoorwaarden. Zorg dat beide factoren in balans zijn en passen bij uw persoonlijke en financiële situatie.

Er zijn vele mogelijkheden rentevoordelen

U kunt kiezen uit variabel tot de hypotheekrente 30 jaar vastzetten. Een korte of lange periode. Hoe korter de periode hoe lager het percentage, hoe langer de periode hoe hoger het percentage.

Kiest u voor spanning of voor zekerheid?

Een korte rentevaste periode is in eerste instantie voordeliger. U loopt alleen het risico dat u bij een stijging meer moet gaan betalen. Een lange periode geeft zekerheid. U betaalt meer.

Maar uw maandlasten liggen voor de afgesproken periode vast. Bespreek dit met uw hypotheekadviseur. Hij heeft inzicht in uw persoonlijke en financiële situatie.

Hypotheekrente lineair en annuïtair

De twee hypotheekvormen die voldoen aan de aflossingsverplichting. De annuïtaire hypotheek is de meest populaire. U heeft zekerheid. De bruto maandlast blijft gelijk.

U weet gedurende de afgesloten looptijd waar u aan toe bent. Netto verandert de samenstelling van uw maandlast wel! In de beginperiode betaalt u weinig en aan het einde veel aflossing.

U begint met veel fiscaal voordeel maar dat neemt steeds meer af. De reden waardoor deze hypotheekvorm zo populair is. U start met lage maandlasten die jaarlijks toenemen.

Lineaire hypotheekvorm start direct met een vast deel aflossing

Ook met deze vorm lost u uw hypotheek volledig af. U start met hoge maandlasten die jaarlijks afnemen. Lineair lost u sneller af dan met een annuïteitenhypotheek

Kijkend naar de gehele looptijd, ligt het totale bedrag wat u aan hypotheekrente betaald veel lager. U start met hoge maandlasten maar bespaart duizenden euro’s! 

Hypotheekrente 30 jaar vast aflossingsvrij

Met een aflossingsvrije hypotheek lost u niet af. U betaalt alleen hypotheekrente. Heeft u voor 2013 uw hypotheek afgesloten? Dan profiteert u van het fiscale voordeel. Na 2013 afgesloten? Dan komt u niet voor aftrek in aanmerking. 

Bent u van plan om een nieuwe woning te gaan kopen?

Dan zijn er mogelijkheden om uw hypotheek over te sluiten. Wilt u uw aflossingsvrije hypotheek behouden? Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag deze hypotheekvorm niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van uw nieuwe woning.

laagste hypotheekrente 20 jaar vast

Voor het resterende deel moet u voldoen aan de eerder genoemde aflossingsverplichting. Dit betekent dat u kunt kiezen tussen de annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Het is verstandig om met een onafhankelijke hypotheekadviseur te onderzoeken wat voor u de juiste keuze is. U krijgt te maken met diverse nieuwe fiscale regels zoals hierboven beschreven

Voorkom onverwachte financiële tegenvallers en maak een kosteloze afspraak voor een adviesgesprek. 

Hypotheekrente 30 jaar vast berekenen hyptheekrente 30 jaar vast zetten

Op internet zijn vele tools te vinden waarmee u snel online een berekening kunt maken. Na het invullen van een aantal gegevens krijgt u een indicatie van:

 • De aflossing;
 • Resterende hypotheekschuld;
 • Bruto maandlasten;
 • Netto maandlasten.

Let erop dat de berekening het eigenwoningforfait en de heffingskorting meeneemt. Maar ook of men de wijzigingen al heeft verwerkt in de berekening. 

Financiële gegevens invullen:

 • Hoogte hypotheek;
 • Hypotheekrente hoogte;
 • Startjaar;
 • Looptijd;
 • WOZ-waarde van uw woning;
 • Bruto jaarinkomen.

Op deze wijze weet u globaal waar u aan toe bent. Vergeet niet, u krijgt een indicatie. Wilt u een exacte berekening? Dan is het raadzaam én verstandig om een afspraak met een erkende, onafhankelijke hypotheekadviseur te maken. 

Wij bieden u kosteloos en vrijblijvend een adviesgesprek aan. U ontvangt u een advies op maat. Een advies voor zowel uw huidige als toekomstige situatie.

Hypotheekrente 30 jaar vast prognose

U heeft het al eerder kunnen lezen. Er zijn vele factoren van invloed op de hypotheekrente ontwikkeling. Wat doet Amerika, mede gezien de huidige nieuwe President Trump.

Half december vorig jaar heeft de Amerikaanse Centrale Bank de tarieven verhoogdEr is een lichte inflatie stijging. Wacht dus niet langer en maak een gratis afspraak.

Zal de Europese Centrale Bank volgen?

Ook in Europa neemt de inflatie toe. De gevolgen van een tariefwijziging zijn echter groot. Denk hierbij aan de stabiliteit van banken en de onrust op de internationale valutamarkt.

De verwachting is dan ook, dat de tarieven voorlopig stabiel zullen blijven voor de korte interest. De ECB stimuleert de groei van de economie en inflatie stijging door het opkopen van obligaties.

Hierdoor is de tariefstijging na de Amerikaanse verkiezingen tijdelijk stop gezet. De stijging in de Verenigde Staten zorgt namelijk voor een wereldwijde stijging van tarieven. Voor de lange interest is de verwachting: een lichte stijging. 

Hypotheekrente 30 jaar vast historisch laag

Historisch laag! Vermelden de krantenkoppen in 2014. Maar ook in 2015 en 2016. De oorzaak hebben wij u in de bovenstaande tekst uitgelegd.

De ACB en lage Euribor waar de ECB elkaar geld mee leent. De groei van de economie en hoogte van de inflatie. U heeft de prognose gelezen. Voorlopig zal 2017 stabiel blijven.

Wat de hypotheekrente in de toekomst zal gaan doen?

Bekijk hiervoor onze hypotheekrente verwachting. Daar staan ontwikkelingen in om rekening mee te houden! Wilt u een eerste huis kopen of heeft u een lopende hypotheek die aan verbetering toe is.

Meld u aan voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek. Wij gaan u financieel verrassen én blij maken met een onafhankelijk maatwerkadvies. Een advies voor nu maar ook voor in de toekomst!