Hypotheek berekenen maandlasten

Een hypotheek berekenen maandlasten is natuurlijk heel belangrijk. Met een hypotheek ga je een langdurige financiële verplichting aan.

Maar hoe bereken je de maandlasten van een hypotheek als je niet weet met welke kosten je allemaal te maken krijgt?

Dit zorgt voor veel onduidelijkheid en onzekerheid.

Advies Nederland maakt de zaken helder. Wij geven je een goed overzicht. Wil jij zeker weten dat je een goede hypotheek kiest? Laat ons je dan helpen.

Schrijf je in voor een gratis adviesgesprek.

Hoe werkt een hypotheek berekenen maandlasten?

Een hypotheek berekenen maandlasten valt niet mee als je niet precies weet welke kosten er allemaal komen kijken bij het hebben van een eigen huis. Hypotheek berekenen vaste maandlasten

Overzicht van alle kosten

 • Hypotheekrente en hypotheekaflossing
 • Eventuele erfpachtkosten
 • Eventuele VvE-kosten / servicekosten
 • Kosten voor de nodige woon- en woningverzekeringen
 • Gas, water en elektriciteit
 • Kosten voor reparaties en onderhoud
 • Heffingen en belastingen

Hypotheekrente en hypotheekaflossing

Ga je de totale maandlasten berekenen, dan zie je dat de hypotheekrente en de hypotheekaflossing samen vallen in één betaling.

Dit is je bruto hypotheeklast. Kies je voor een annuïtaire hypotheek, dan betaal je eerst vooral heel veel rente en relatief weinig aflossing.

Hypotheek berekenen maandlasten

Begin ik dan wel met lage maandlasten?

Hierdoor start je met lage maandlasten die langzaam hoger worden. Je kunt de rente immers aftrekken, waardoor je in het begin meer belastingvoordeel hebt dan op een later moment in de hypotheek.

Kies je voor een lineaire hypotheek en ga je de vaste maandlasten berekenen?

Dan zie je dat je elke maand een vast deel aflossing en een vast deel rente betaalt.

Je lost dus sneller af dan bij een annuïteitenhypotheek, maar je start wel met hogere maandlasten. Wel is het zo dat de maandlasten elke maand kleiner worden.

Kies je voor een andere hypotheekvorm?

Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Meer weten over de financiële wereld? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Hypotheek berekenen maandlasten van eventuele erfpacht

Sommige woningen staan op grond die bij de woning hoort. Andere woningen staan op grond van een andere eigenaar. In dit laatste geval moet je erfpacht betalen.

In feite huur je dan de grond waarop je koopwoning staat. Ga je de maandlasten hypotheek berekenen ABN, bijvoorbeeld, dan wordt er geen rekening gehouden met deze kosten.

Tips hypotheek berekenen maandlasten

Deze moet je zelf dus in gaan calculeren. Erfpacht betaal je niet per maand. In de meeste gevallen doe je dit voor de duur van meerdere jaren, waardoor je zelf terug moet rekenen naar maandlasten.

In andere situaties zijn maandbetalingen wel mogelijk. Ook kun je eens kijken of het een optie is om de erfpacht af te kopen. Dit kan een stuk voordeliger zijn.

Met dat betreft kun je onafhankelijk bij ons elke hypotheek in Nederland berekenen.

Betaling van eventuele VvE kosten of servicekosten

Wil je de maandlasten hypotheek berekenen eigen huis voor een appartement dat onderdeel uitmaakt van een appartementencomplex?

Dan moet je hier ook rekening mee houden. Ga je in dit geval de hypotheek berekenen maandlasten, dan moet je hier ook een deel VvE kosten bij optellen.

Aan wie moet ik deze kosten maandelijks betalen?

Deze kosten moeten worden voldaan door alle woningeigenaren die een huis bezitten in het betreffende appartementencomplex.

De kosten die je aan de VvE betaalt, ook wel de servicekosten, zijn niet overal gelijk. Het is dus belangrijk om van tevoren te bekijken hoe hoog deze kosten zijn voor het specifieke appartement dat jij wilt kopen. Wil je besparen op maandlasten?

De kosten voor woon- en woningverzekeringen

Je kunt de maandlasten hypotheek berekenen Rabobank om inzicht te krijgen in de kosten voor je hypotheek, maar met verzekeringen houdt deze rekentool geen rekening.

Niet iedereen kan, wil of moet dezelfde verzekeringen afsluiten. Bij de hypotheek berekenen maandlasten moet je dus vooral kijken naar de specifieke woon- en woningverzekeringen die jij wilt of moet afsluiten.

Hiervan tel je alle premiebedragen bij elkaar op om dit bedrag in je berekening mee te kunnen nemen.

6 populaire verzekeringen in Nederland

 • Een rechtsbijstandverzekering
 • De aansprakelijkheidsverzekering
 • Een overlijdensrisicoverzekering
 • De inboedel- en opstalverzekering
 • Een woonlastenverzekering
 • De kapitaalverzekering

Hypotheek berekenen maandlasten voor gas, water en elektriciteit

Wil jij een hypotheek afsluiten bij de ING? Dan heb je de keuze uit een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

In beide gevallen kun je een hypotheekrente berekenen voorbeeld gebruiken.

Met de handige tool van de ING bank kun je eenvoudig berekenen op hoeveel hypotheekkosten je maandelijks moet rekenen.

Kies voor een onafhankelijke berekening

Helaas kan een bank niet alle kosten in de berekening meenemen. Kosten voor gas, water en elektriciteit zijn bijvoorbeeld voor iedereen anders.

Ga je de maandlasten hypotheek berekenen ING, houdt er dan rekening mee dat je hier de kosten voor gas, water en elektriciteit nog bij op moet tellen.

Check eens de tarieven bij onder meer NUON, Eneco en EnergieFlex om te zien waar je het voordeligst uit bent. Dit kan je veel besparen op jaarbasis. Wil je daar ook gebruik van maken.

Kosten voor reparaties en onderhoud

Een tool voor een hypotheek berekenen maandlasten kan helaas ook geen rekening houden met kosten die je kwijt bent aan reparaties en onderhoud.

De ene woning heeft veel meer onderhoud en reparaties nodig dan de andere woning. Ga je dus bijvoorbeeld je maandlasten hypotheek berekenen SNS?

Kan ik mezelf bescherm tegen dit soort kosten?

Reken dan zelf een bedrag bij voor reparaties en onderhoud.

Het NIBUD adviseert om minimaal 13.000 euro (2018) achter de hand te hebben.

Soms kunnen reparaties aan een koopwoning niet wachten, bijvoorbeeld omdat de schade dan enkel groter wordt. Je moet dan ook zeker weten dat je voldoende geld hebt om de nodige reparaties uit te laten voeren.

Heffingen en belastingen betalen

Wanneer je een eigen woning bezit, dan krijg je ook te maken met heffingen en belastingen. Een deel van deze kosten is op de WOZ-waarde van je woning gebaseerd en een ander deel niet.

Daarnaast is een deel van deze kosten aftrekbaar en een ander deel niet. Je moet onder meer denken aan de volgende heffingen en belastingen:

 • Mogelijk te betalen bouwleges
 • Waterschapbelastingen
 • Gemeentelijke belastingen en heffingen
 • Onroerende zaak belasting
 • Eigen woning forfait

Ga je een hypotheek berekenen maandlasten bij een hypotheekverstrekker?

Dan wordt er ook met deze kostenposten geen rekening gehouden. Deze kosten zijn namelijk niet voor iedereen gelijk. Wil je meer weten over het berekenen van een hypotheek? Kijk dan ook eens naar andere aanbieders zoals de Rabo of Fortis.

Zeker weten dat je financieel goed zit?

Je kunt makkelijk zelf een hypotheek berekenen maandlasten, maar als je bepaalde maandlasten over het hoofd ziet kun je al snel in de financiële problemen komen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Laat daarom goed berekenen of je een hypotheek wel echt kunt betalen.

Advies Nederland helpt je graag verder.

Maak een afspraak voor een gratis hypotheekgesprek met onze ervaren hypotheekadviseur.