Hypotheek afsluiten boven 50 jaar?

Wilt u een hypotheek afsluiten boven 50 jaar? Voor mensen van 50 jaar en ouder is het lastiger om een hypotheek af te sluiten dan voor jeugdiger huizenkopers. Dit heeft naast de kortere verwachte levensduur – onder meer – ook te maken met toekomstig pensioeninkomen.

Maar lastiger wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn, in tegendeel; hypotheekverstrekkers houden er geen officiële maximum leeftijd op na. Advies Nederland zet voor u de feiten op een rijtje. Schrijf u direct bij ons in voor een gratis adviesgesprek!

Lees meer over het afsluiten van een hypotheek in 2018 op oudere leeftijd.

Hypotheek voor ‘senioren’ 

Er zijn genoeg vijftigers die in de bloei van hun leven staan. Iedereen is immers zo jong als die zich voelt.

Maar hypotheekverstrekkers handelen nu eenmaal niet op gevoel en nemen de feiten en statistiekHypotheek afsluiten boven 50 jaaren onder de loep om te kunnen bepalen of en onder welke voorwaarden een hypotheek verstrekt wordt.

Een senioren hypotheek klinkt wat oneerbiedig – alsof de pensioengerechtigde leeftijd al is bereikt – maar de hoogte van het toekomstig pensioen wordt wel meegenomen in de berekeningen van de bank.

Wanneer de AOW-leeftijd in zicht komt, begint het pensioeninkomen een rol te spelen bij het verkrijgen van een hypotheek. De vuistregel is dat iedereen de bestaande hypotheeklasten ook kan dragen nadat zijn of haar pensioen intrede doet.

Wanneer het huidige inkomen ná de pensioendatum niet meer toereikend is worden extra spelregels gemaakt, zoals bijvoorbeeld grotere aflossingen vóórdat de pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt.

De aflossing geschiedt op deze manier naar rato van inkomsten waardoor lagere hypotheeklasten na pensioendatum worden bewerkstelligd.

Verplichte overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek afsluiten boven 50 jaar

Een ander punt dat belangrijker wordt naarmate de leeftijd vordert is de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert het verzekerde bedrag bij overlijden voor de einddatum uit.

Verzekeraars stellen veelal een maximum leeftijdsgrens aan de einddatum van deze verzekering, maar die verschilt per verzekeraar. Natuurlijk stijgen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering de premies al naar gelang (een hogere) leeftijd.

Bij een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet het gedeelte dat boven 80% van de woningwaarde uitkomt, worden afgedekt met een overlijdensrisicoverzekering.

Maar koop je als vijftigplusser een woning met een behoorlijke som aan eigen geld, dan kan de hypotheek vaak ook zonder overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten.

Let wel op of uw toekomstig pensioen niet grotendeels uit een lijfrenteverzekering bestaat. In dat geval wordt het lastiger om een NHG te bemachtigen, aangezien banken bij de inkomenstoets uitkering van dergelijke verzekeringen niet meerekent.

Wanneer u daarentegen al met pensioen bent, dan neemt de bank de lijfrente-uitkering wel mee in zijn berekeningen van de inkomenstoets.

Eigen geld helpt altijd Senioren hypotheek

Hypotheekverstrekkers willen altijd zo veel mogelijk zekerheid inbouwen bij hypotheek voor ouderen.

Bij het afsluiten van een hypotheek met een leeftijd vanaf 50 jaar komen, gezien de leeftijd, meer onzekerheden om de hoek kijken.

Daarom helpt het om bij het afsluiten van een hypotheek op hogere leeftijd, eigen geld in te brengen.

Een maximale hypotheek die gelijk is aan de waarde van het onderpand is na de kredietcrisis sowieso al moeilijk te verkrijgen.

Ontdek nu ook de grote voordelen van het afsluiten van een 50+ hypotheek.

Waarom zijn banken voorzichtig met een 50+ hypotheek?

Om risico en onzekerheid over toekomstige geldstromen voor een bank te verkleinen, helpen investeringen in een woning met eigen kapitaal. Een andere manier om de bank meer zekerheid te bieden is het afsluiten van een hypotheek met een korte looptijd.

Het is een gegeven dat overlijdenskansen op hogere leeftijd natuurlijk toenemen, dus zal een hypotheek met kortere looptijd gemakkelijker af te sluiten zijn dan die met een langere.

Bijkomstigheid is hierbij wel dat de hypothecaire maandlasten hoger uitvallen en er dus binnen korter tijdsbestek meer aan inkomsten moet binnenkomen. Wilt u een hypotheek afsluiten boven 50 jaar?

Laat u zich dan goed informeren over de mogelijkheden voor het afsluiten een hypotheek en maak, geheel vrijblijvend, een afspraak met een van de hypotheekadviseurs van Advies Nederland.

By |2019-11-18T01:51:40+01:0028 March, 2017|Hypotheek afsluiten|2 Comments

2 Comments

  1. Esther van den Brink September 18, 2018 at 5:44 pm - Reply

    Ik wil graag een afspraak maken voor woensdag 3 oktober a.s.

    • admin September 18, 2018 at 6:02 pm - Reply

      Dat kan zeker mevrouw van den Brink. U wordt vanavond gebeld om de afspraak met u te bevestigen. M.v.g. Geert Service Team Advies Nederland.

Leave A Comment