Het Verwijderen van Glasvezelbehang: Stappen en Tips

Glasvezelbehang is al lang populair vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid als wandbekleding. Maar er kunnen momenten zijn waarop je ervoor kiest om je wanden een nieuwe look te geven en het glasvezelbehang wilt verwijderen.

Hoewel het een uitdagende taak kan lijken, is het volgen van de juiste stappen en het kennen van enkele handige tips de sleutel tot een succesvolle verwijdering van glasvezelbehang.

Wil je zelf aan de slag? Gebruik dan het gratis stappenplan van Glasvezelbehang Verwijderen.

Stappen voor het Verwijderen van Glasvezelbehang

 1. Bereid Je VoorZorg ervoor dat je de juiste hulpmiddelen en beschermende kleding bij de hand hebt voordat je begint. Je hebt mogelijk het volgende nodig:
  • Stofmasker
  • Oogbescherming
  • Handschoenen
  • Schraper of plamuurmes
  • Emmer met warm water
  • Afwasmiddel of behangafweekmiddel
  • Behangafstomer (optioneel)
 2. Maak Een BeginpuntBegin bij een hoek van het glasvezelbehang en probeer voorzichtig een rand los te trekken. Gebruik een schraper of plamuurmes om het behang voorzichtig van de muur te tillen. Wees geduldig en werk langzaam om schade aan de onderliggende muur te voorkomen.
 3. Verwijder Het BehangNadat je een begin hebt gemaakt, werk je geleidelijk aan over het oppervlak van het behang terwijl je het voorzichtig losmaakt van de muur. Trek het behang in een hoek van ongeveer 45 graden om schade aan de muur te minimaliseren.
 4. Week Het Behang InAls het behang hardnekkig vastzit, kun je een mengsel van warm water en een beetje afwasmiddel of behangafweekmiddel gebruiken. Gebruik een spons om het mengsel op het behang aan te brengen en laat het enkele minuten inwerken. Dit zou het behang moeten helpen losweken van de muur.
 5. Afstomen (Optioneel)Als het verwijderen van het behang nog steeds moeilijk is, kun je overwegen een behangafstomer te gebruiken. Een behangafstomer maakt gebruik van stoom om het behang los te weken en het verwijderingsproces te vergemakkelijken. Volg de instructies van de fabrikant bij het gebruik van de afstomer.
 6. Muur Voorbereiden Voor Nieuwe AfwerkingNadat je al het behang hebt verwijderd, is het belangrijk om de muur voor te bereiden op een nieuwe afwerking. Verwijder eventuele lijmresten en maak de muur schoon voordat je begint met schilderen, behangen of een andere afwerking aanbrengen.

Glasvezelbehang verwijderen

Tips voor Een Succesvolle Verwijdering

 • Wees Geduldig: Het verwijderen van glasvezelbehang kan tijdrovend zijn, vooral als het stevig aan de muur is bevestigd. Wees geduldig en werk in kleine stappen om schade te voorkomen.
 • Bescherm Jezelf: Draag altijd beschermende kleding, zoals een stofmasker, oogbescherming en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen stof, lijmresten en ander vuil.
 • Test Een Klein Gebied: Voordat je grootschalig begint met het verwijderen van het behang, test je het proces op een klein, onopvallend gebied om te zien hoe het behang reageert.
 • Gebruik Stoom Voor Hardnekkig Behang: Als het behang niet gemakkelijk loskomt, kan een behangafstomer wonderen verrichten. Het helpt om het behang los te weken en het verwijderen te vergemakkelijken.
 • Bereid De Muur Voor: Zodra al het behang is verwijderd, zorg je ervoor dat de muur schoon en vrij van lijmresten is voordat je begint met het aanbrengen van een nieuwe afwerking.

Conclusie

Het verwijderen van glasvezelbehang kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste stappen en tips kun je deze klus succesvol klaren. Ook wanneer het gaat om geverfd glasvezelbehang verwijderen.

Wees geduldig, bescherm jezelf en zorg ervoor dat je de juiste tools en methoden gebruikt om schade aan de muur te minimaliseren. Met een beetje inspanning kun je je muur voorbereiden op een nieuwe en frisse afwerking die je interieur nieuw leven zal inblazen.