Hoe werkt een beleggingshypotheek extra aflossen?

Op een beleggingshypotheek extra aflossen: is dat verstandig?

Wij kunnen u hier gratis over adviseren, dus vraag gerust een gratis adviesgesprek aan.

Wanneer kun je een beleggingshypotheek extra aflossen?

De beleggingshypotheek is een specifieke hypotheekvorm waar enkele vaste kenmerken aan vast kleven.

Hieronder vind je enkele van deze kenmerken:

  • Je maakt gebruik van een effectendepot / beleggingsrekening
  • Je lost (een deel van) de hypotheek af met het opgebouwde vermogen
  • De beleggingshypotheek valt onder de aflossingsvrije hypotheken
  • Een overlijdensrisicoverzekering is standaard bij deze hypotheekvorm
  • De beleggingshypotheek mag sinds 2013 niet meer verstrekt worden

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Beleggingshypotheek extra aflossenWaarom zou je een beleggingshypotheek extra aflossen?

Wat is een beleggingshypotheek nu precies? Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheekvorm waarbij er gebruik wordt gemaakt van een effectendepot voor vermogensopbouw.

Er zal worden belegd, waardoor je met rendement te maken hebt. Je hebt zelf vaak wel de keuze gehad of je voor risicovol of juist risicoloos beleggen wilt kiezen.

Een beleggingshypotheek afsluiten

Wil je een beleggingshypotheek afsluiten? Dan hebben we wellicht slecht nieuws voor je. De beleggingshypotheek kan tegenwoordig niet meer worden afgesloten.beleggingshypotheek aflossen bij verkoop

Deze hypotheekvorm mag sinds 2013 niet meer worden aangeboden door hypotheekverstrekkers. Er zijn daarom alleen nog bestaande beleggingshypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten.

Bekijk hier waarom je het beste een beleggingshypotheek kunt oversluiten.

Waarom mag deze hypotheekvorm niet meer?

Aflossingsvrije hypotheken, waaronder ook de beleggingshypotheek valt, leveren te veel financiële risico’s op voor de woningeigenaren.

Je kunt flink in de financiële problemen komen door deze hypotheekvorm.

Daarom is besloten om de aflossingsvrije hypotheken volledig af te schaffen.

Drie verschillende hypotheekvormen

De beleggingshypotheek kan eigenlijk worden opgesplitst in drie hypotheekvormen die onder deze noemer vallen. Het gaat dan om de volgende hypotheekvormen:aflossen beleggingshypotheek ING

  • Beleggingsrekeninghypotheek
  • Bankspaarhypotheek
  • Levenhypotheek

Wanneer je je afvraagt of extra aflossen bankspaarhypotheek mogelijk is, dan heb je het dus eigenlijk ook over een hypotheekvorm die valt onder de beleggingshypotheken.

Veel vragen over de beleggingshypotheek extra aflossen

Op de beleggingshypotheek extra aflossen is een onderwerp dat veel vragen opwekt.

Is op de beleggingshypotheek aflossen bij verkoop bijvoorbeeld de enige mogelijkheid?

Nee, dit is niet de enige optie.

Je kunt ook tussentijds een bepaald maximaal bedrag boetevrij aflossen. Dit staat aangegeven in je hypotheekvoorwaarden.

De hypotheekvoorwaarden maken jouw hypotheek uniek

In hoeverre aflossen beleggingshypotheek ING is toegestaan zonder boeterente te moeten betalen, dan valt terug te lezen in de hypotheekvoorwaarden. Deze zijn namelijk uniek.

beleggingshypotheek uitbetalen

Dit wil zeggen dat jouw hypotheekvoorwaarden anders kunnen zijn dan die van een ander. De hypotheeksom is waarschijnlijk ook anders.

Heb je een beleggingshypotheek Rabobank, ABN AMRO of bijvoorbeeld bij de SNS Bank? Dan heb je weer met andere hypotheekvoorwaarden te maken.

De beleggingshypotheek uitbetalen / afkopen

Op de beleggingshypotheek extra aflossen is nu makkelijker en voordeliger dan voorheen.

Vanaf april 2017 zijn er namelijk meer mogelijkheden bij gekomen voor mensen met deze hypotheekvorm.

Voorheen kon er bijvoorbeeld een flinke boete op de mat vallen van de belastingdienst wanneer je voor beleggingshypotheek extra aflossen / uitbetalen had gekozen.

Oversluiten en aflossen is nu boetevrij

Sinds april 2017 is de regel dat een beleggingshypotheek minimaal 15 of 20 jaar onaangeroerd moet blijven afgeschaft. Dit betekent dat oversluiten en aflossen makkelijker is geworden.

Wil je op je beleggingshypotheek extra aflossen? Dan kun je dit nu dus doen zonder dat je het risico loopt om een flinke boete te moeten betalen aan de belastingdienst.

beleggingshypotheek RabobankKan ik mijn beleggingshypotheek omzetten?

Een beleggingshypotheek omzetten is in principe mogelijk, maar het is wel belangrijk om goed te laten controleren of dit in jouw specifieke situatie wel verstandig is.

Het kan zijn dat op je beleggingshypotheek extra aflossen een betere optie is.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij maximaal financieel voordeel hebt van de keuze die je maakt.

Een keuze maken is niet eenvoudigwat is een beleggingshypotheek

Ga je op je beleggingshypotheek extra aflossen of kun je deze toch beter omzetten, bijvoorbeeld naar een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek?

Het is niet eenvoudig om deze keuze zelf te maken. Om tot de juiste conclusie te komen heb je écht alle kennis van hypotheken nodig. Veel mensen beschikken niet over deze kennis.

Het kan je veel geld kosten wanneer je de verkeerde keuze maakt. Dit zou erg zonde zijn! Onze hypotheekadviseur biedt jou een gratis adviesgesprek aan.

Wat is er zo anders aan lineair of annuïtair lenen?

Je kunt je beleggingshypotheek omzetten in een lineaire hypotheek of een annuïtaire hypotheek, ook wel bekend als de annuïteitenhypotheek.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee vormen en de beleggingshypotheek is wel dat je bij deze twee hypotheekvormen wél tijdens de looptijd aflost op je hypotheekschuld.beleggingshypotheek omzetten

Je hypotheekschuld maandelijks verkleinen

Bij de lineaire en de annuïtaire hypotheek betaal je maandelijks een deel aan hypotheekrente en een deel aan aflossing. Je maakt je hypotheekschuld dus maandelijks kleiner.

Uiteindelijk is het zo dat de hypotheekschuld volledig is afgelost aan het einde van de looptijd. Dit is het geval bij de lineaire hypotheek én bij de annuïtaire hypotheek.

Standaard los je niets af op je beleggingshypotheek

Heb jij vóór 2013 een beleggingshypotheek afgesloten? Dan los je standaard helemaal niets af op je hypotheek. Het is de bedoeling dat je dit doet aan het einde van de looptijd.

Je hebt geen garanties over het rendement. Dit betekent dat je ook niet weet hoe je hypotheek – en vooral de aflossing daarvan – verloopt.

Het spreekt voor zich dat dit de nodige risico’s met zich meebrengt. Het is daarom verstandig om je nu over je hypotheek te laten adviseren. Maak online een gratis hypotheekafspraak.

Veel mensen kunnen de hypotheek niet aflossen

beleggingshypotheek afsluiten

Het idee van de beleggingshypotheek was dat de hypotheek aan het einde van de looptijd kon worden afgelost met het behaalde rendement. In de praktijk blijkt dit anders.

Het blijkt namelijk dat de hypotheek aan het einde van de looptijd slechts gedeeltelijk kan worden afgelost. Er blijft dus een restschuld over en daar hadden mensen niet op gerekend.

Laat je adviseren door Advies Nederland

Heb jij ook een beleggingshypotheek afgesloten en wil je weten wat jij het best kunt doen om jouw risico’s te beperken?

Advies Nederland voorziet je graag van een persoonlijk en onafhankelijk advies.

Je kunt online een gratis en vrijblijvende adviesafspraak maken.