Belastingvrij Schenken

Belastingvrij schenken kan een goede manier zijn om geld of goederen over te dragen aan je kinderen, kleinkinderen of anderen die je wilt ondersteunen. Het kan ook een manier zijn om belasting te besparen.

Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je een schenking kan doen. In deze blog zullen we de regels en mogelijkheden bespreken.

Wil je persoonlijk advies over de mogelijkheden en beperkingen?

Belastingvrij schenken aan je kinderen

Als je wilt schenken aan je kinderen, dan kun je gebruikmaken van de jaarlijkse vrijstelling. In 2023 mag je belastingvrij maximaal €6.280 per kind schenken. Dit bedrag geldt per kind, per jaar.

Als je meer wilt schenken dan dit bedrag, dan moet je wel belasting betalen over het meerdere.

Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar kun je ook eenmalig belastingvrij €26.643 schenken voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis, een studie of het starten van een eigen bedrijf.

Belastingvrij schenken aan je kleinkinderen

Ook kleinkinderen kun je belastingvrij schenken. Dit doe je via de ouders van je kleinkinderen. Zij kunnen namelijk gebruikmaken van de jaarlijkse vrijstelling voor kinderen.

Het is dus mogelijk om elk kleinkind belastingvrij €6.280 per jaar een schenking te doen. Ook hier geldt dat je voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar eenmalig €26.643.

Schenken zonder belasting te betalen: tips en tricks

Er zijn nog meer manieren om belastingvrij te schenken. Zo kun je bijvoorbeeld schenken op papier. Dit betekent dat je geld schenkt, maar dat je het bedrag pas daadwerkelijk uitbetaalt op het moment dat je overlijdt.

Hierdoor bespaar je belasting, omdat je de erfenis van je kinderen of kleinkinderen vermindert. Ook kun je een schenking doen onder schuldigerkenning.

Dit houdt in dat je geld uitleent aan je kind of kleinkind, waarbij je afspreekt dat ze het bedrag pas terug hoeven te betalen als jij overlijdt. Op deze manier kun je belastingvrij schenken en tegelijkertijd zorgen dat het geld in de familie blijft.

Belastingvrij schenken voor een huis

Als je wilt schenken voor de aankoop van een huis, dan zijn er ook verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de eenmalige vrijstelling van €26.643 die geldt voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar.

Daarnaast kun je belastingvrij schenken voor de verbouwing of verduurzaming van een huis. Dit kan tot een bedrag van €105.302 als je kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Voor advies over dit onderwerp kunt u altijd contact opnemen met www.adviesnederland.nl.

Geld schenken aan goede doelen

Naast schenken aan je kinderen of kleinkinderen, kun je ook belastingvrij schenken aan goede doelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een periodieke gift.

Hierbij leg je vast dat je gedurende minimaal vijf jaar een vast bedrag schenkt aan een goed doel. Dit bedrag is volledig aftrekbaar van de belasting, waardoor je dus belasting bespaart.

Let wel op dat de schenking moet worden vastgelegd in een notariële akte om in aanmerking te komen voor de aftrekbaarheid.

Wat zijn de nieuwe regels?

In 2023 worden de regels voor belastingvrij schenken iets aangepast. Zo wordt de vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar verhoogd naar €27.956.

Daarnaast wordt de jaarlijkse vrijstelling voor kinderen verhoogd naar €6.604. Houd deze nieuwe regels dus goed in de gaten als je van plan bent om geld te geven.

Hoe kun je slim gebruik maken van de jaarlijkse vrijstelling bij schenken?

Als je wilt schenken aan je kinderen of kleinkinderen, dan is het slim om gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstelling. Je kunt bijvoorbeeld elk jaar een klein bedrag schenken.

Dit zodat je over een langere periode belastingvrij kunt geven. Daarnaast kun je de vrijstelling ook verdelen over meerdere kinderen, zodat je per kind minder hoeft te schenken om belastingvrij te blijven.

Hoe zit het voor ondernemers?

Ook als ondernemer kun je belastingvrij schenken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de vrijstelling voor schenkingen aan je personeel.

Je kunt jaarlijks belastingvrij maximaal €2.400 schenken aan je werknemers. Daarnaast kun je ook belastingvrij schenken aan een stichting of vereniging, als deze een algemeen nut beogend doel heeft.

De voordelen en nadelen van belastingvrij schenken: waar moet je op letten? Het kan voordelig zijn, maar er zitten ook nadelen aan.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken?

Je moet bijvoorbeeld goed opletten dat je niet meer schenkt dan de vrijstellingen, anders moet je belasting betalen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat je het geschonken geld niet meer terugkrijgt.

Ook kan het invloed hebben op de hoogte van de eigen bijdrage voor de zorg. Overleg daarom altijd goed met een expert voordat je gaat schenken.

Belastingvrij schenken kan dus op verschillende manieren en voor verschillende doelen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels en mogelijkheden.

Dit zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen en nadelen kunt vermijden. Overleg daarom altijd met een expert voordat je gaat schenken.