Behangen Tips

Hier zijn enkele essentiële behangen tips om je te helpen bij het behangen en om ervoor te zorgen dat het eindresultaat er perfect uitziet.

Behangen kan een uitdagende maar lonende doe-het-zelf taak zijn die elke ruimte volledig kan transformeren.

Bron: https://behangentips.nl/

Behangen tips voor beginners.

Voorbereiding is de Sleutel

 1. Muurvoorbereiding: Zorg ervoor dat je muren schoon, droog, en glad zijn. Verwijder oude behangresten en repareer eventuele gaten of scheuren. Een gladde muur is cruciaal voor een strak resultaat.
 2. Materiaalkeuze: Kies het juiste type behang voor je ruimte. Bijvoorbeeld, vinylbehang is ideaal voor vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer.
 3. Gereedschappen: Zorg dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint, inclusief een behangtafel, lijm, messen, een liniaal, en een behangborstel of -roller.

Meet en Snijd Zorgvuldig

 1. Meet nauwkeurig: Meet je muren en het behang nauwkeurig om ervoor te zorgen dat je voldoende materiaal hebt en het patroon correct uitlijnt.
 2. Snijd nauwkeurig: Gebruik een scherpe schaar of een stanleymes voor schone sneden. Zorg voor een rechte snijrand op een veilige ondergrond.

Aanbrengen van Lijm

 1. Lijmkeuze: Gebruik de juiste lijm voor je behangtype. Sommige behangen vereisen een specifieke lijm, vooral zwaardere stoffen en texturen.
 2. Gelijkmatig aanbrengen: Breng de lijm gelijkmatig aan, en zorg ervoor dat de randen goed bedekt zijn om loslaten te voorkomen. Ontdek hoe een plafond behangen werkt.

Het Behangen

 1. Beginpunt: Begin altijd aan de kant van het raam of de lichtbron en werk weg van het licht om schaduwen over de naden te minimaliseren.
 2. Luchtbellen verwijderen: Gebruik een behangspatel of zachte doek om luchtbellen zorgvuldig naar de randen te werken en uit te strijken.
 3. Nauwkeurigheid bij hoeken: Wees extra voorzichtig bij hoeken, waar je mogelijk het behang moet bijsnijden om een perfecte pasvorm te garanderen.

Wil je niet behangen? Dan kun je ook spachtelputz aanbrengen.

Afwerking en Schoonmaak

 1. Scherpe randen: Snijd overtollig behang langs plafonds en vloerlijsten nauwkeurig af.
 2. Lijmresten verwijderen: Verwijder eventuele lijmresten onmiddellijk met een vochtige spons om vlekken te voorkomen.
 3. Drogen: Laat het behang drogen volgens de instructies van de fabrikant. Vermijd gedurende deze tijd luchtstromen of temperatuurschommelingen die het droogproces kunnen beïnvloeden.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je behangklus er strak en professioneel uitziet, zelfs als je het zelf doet. Veel succes met je behangproject!