Hoe werkt afsluiten annuïteitenhypotheek?

Afsluiten annuïteitenhypotheek, ofwel een annuïtaire hypotheek, kan een goede keuze voor jou zijn.

Er zitten meerdere voordelen aan de annuïteitenhypotheek, dus redenen genoeg om een gratis adviesgesprek aan te vragen.

5 pluspunten afsluiten annuïteitenhypotheek

Het afsluiten annuïteitenhypotheek kan om meerdere redenen een goed idee zijn.

Hieronder vind je enkele pluspunten van deze hypotheekvorm:

  • Je betaalt de gehele looptijd dezelfde bruto maandlast
  • Extra aflossen op je hypotheek is toegestaan
  • Je hebt recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek
  • Bij aanvang van de hypotheek betaal je lagere netto maandlasten
  • Aan het einde van de looptijd heb je de hele hypotheekschuld afbetaald

Neem contact met ons op indien u nog vragen heeft.

Afsluiten annuïteitenhypotheekMaximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek

Wanneer je wilt profiteren van de hypotheekrenteaftrek, dan moet je kiezen voor een lineaire hypotheek of een annuïtaire hypotheek. Deze twee mogelijkheden heb je altijd.

Je kunt maximaal 30 jaar lang profiteren van dit belastingvoordeel. Het best is het dus om te kiezen uit lineair en annuïtair lenen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee?

De blogpost gaat over afsluiten annuïteitenhypotheek.

Kiezen voor afsluiten annuïteitenhypotheekgoedkoop afsluiten annuïteitenhypotheek

Wanneer we kijken naar de annuïteitenhypotheek betekenis tegenover die van de lineaire hypotheek, dan zien we dat je bij de annuïtaire lening start met lagere netto maandlasten.

Dit heeft te maken met het feit dat je bij deze hypotheek vooral heel veel rente betaalt in het begin. Je hebt dus meer voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Bekijk hier alle redenen om een annuïteitenhypotheek af te sluiten.

annuïteitenhypotheek berekenenVan groter naar kleiner belastingvoordeel

Ga je de annuïteitenhypotheek berekenen, dan zie je dat je in het begin van de looptijd de meeste rente betaalt. Je hebt dan ook aan het begin meer belastingvoordeel dan later.

De bruto maandlasten blijven gedurende de hele looptijd gelijk, maar netto veranderen de maandlasten dus wel. De netto maandlasten gaan elke maand een beetje omhoog.

Heeft extra aflossen nut?

Het afsluiten annuïteitenhypotheek is een goede optie als je extra af wilt kunnen lossen. Op de annuïteitenhypotheek extra aflossen is altijd mogelijk binnen een bepaalde grens.

Bij het afsluiten annuïteitenhypotheek krijg je de hypotheekvoorwaarden waarin aangegeven staat hoeveel je boetevrij mag aflossen.

Los je meer af dan volgens je hypotheekvoorwaarden is toegestaan? Dan moet je boeterente betalen.

Niet meer aflossen dan is toegestaan

Je kunt altijd extra aflossen annuïteiten hypotheek berekenen om te zien hoeveel jij af mag lossen zonder boeterente te moeten betalen.

In de meeste gevallen mag je 10 tot 20 procent van de hypotheeksom op jaarbasis boetevrij aflossen. Los je meer af, dan moet je hiervoor vergoeding betalen. Dit noemen ze boeterente.

annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheekTips voor het afsluiten van een annuïteitenhypotheek

Dit hoeft niet het geval te zijn. Als je meer aflost dan het maximale boetevrije bedrag, dan betaal je boeterente. De vraag is hoeveel financieel voordeel het extra aflossen jou oplevert.

Levert het je meer voordeel op dan het bedrag aan boeterente? Dan is het verstandig. Levert het je juist minder voordeel op dan het boeterente bedrag? Dan is het onverstandig.

Is afsluiten annuïteitenhypotheek verstandig?annuïteitenhypotheek betekenis

Het afsluiten annuïteitenhypotheek kan voor jou heel verstandig zijn. Met de annuïtaire hypotheek kun je vaak een hogere hypotheek krijgen dan met een lineaire hypotheek.

Toch is het wel belangrijk om goed te laten controleren of dit inderdaad de beste hypotheekvorm voor jou is.

Wij controleren dit graag voor je tijdens een gratis adviesgesprek.

Hoger bedrag bij afsluiten annuïteitenhypotheek

De maximale hypotheek ligt hoger wanneer je kiest voor het afsluiten annuïteiten hypotheek dan wanneer je kiest voor een lineaire hypotheek. Waarom is dit eigenlijk?

Dit heeft te maken met het feit dat de maandlasten bij aanvang van de hypotheek lager zijn bij de annuïtaire hypotheek dan bij de lineaire hypotheek.

Deze lagere maandlasten zijn makkelijker op te brengen, waardoor de hypotheekverstrekker minder risico loopt en jou dus wel een iets hoger bedrag zou willen lenen.

kenmerken lineaire hypotheekHoeveel kost afsluiten annuïteitenhypotheek

Het is zo niet te zeggen hoeveel jij kunt lenen. Dit moet goed worden berekend aan de hand van jouw persoonlijke gegevens. Denk aan je inkomen, je verplichtingen en je hypotheekwensen.

Dit zijn slechts enkele factoren die meespelen in de berekening. Advies Nederland kan de berekening nauwkeurig voor je maken, zodat jij precies weet wat je kunt lenen.

Laat ook extra aflossingen eerst controlerenwat is een lineaire hypotheek

Heb jij gekozen voor het afsluiten annuïteiten hypotheek en wil je extra gaan aflossen? Dit lijkt eigenlijk altijd een verstandige keuze, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn.

Zeker wanneer je boeterente moet betalen kan een extra aflossing juist leiden tot financieel nadeel. Wij kunnen voor je controleren of extra aflossen verstandig is.

extra aflossen annuïteiten hypotheek berekenenWil jij een annuïteitenhypotheek afsluiten met een negatieve BKR codering?

Je hebt dus in de basis de keuze uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

De vraag is natuurlijk welke hypotheekvorm het best aansluit op jouw situatie.

Is het afsluiten annuïteitenhypotheek verstandig of kies je toch beter voor de lineaire variant? Wij controleren het graag voor je.

Meld je online aan voor een gratis adviesgesprek.

Advies Nederland Banner