Aflossingsvrije hypotheek berekenen

De aflossingsvrije hypotheek berekenen. Een aflossingsvrije hypotheek is een type hypotheek waarbij je alleen rente betaalt en gedurende de looptijd niets aflost op de hypotheekschuld.

Dit kan op korte termijn gunstig zijn omdat je maandlasten lager zijn, maar op lange termijn kan het nadelig zijn omdat je na de looptijd nog steeds met een schuld zit.

Wilt u ook laten berekenen welke hypotheek het beste past bij uw situatie?

Hoe kun je een aflossingsvrije hypotheek berekenen?

Bijvoorbeeld om deze over te sluiten naar een hypotheekvorm waarbij u wel aflost of om lagere maandlasten te krijgen. Er zijn dan ook meerdere redenen om de aflossingsvrije hypotheek te berekenen.

Het is ook heel goed mogelijk dat u voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek wenst. In dat geval is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen voor de renteaftrek.

Daar hebben personen die voor 1 januari 2013 deze hypotheek al hadden alleen nog profijt van. Bereken hier wat voor u de beste hypotheekmogelijkheden zijn.

Tips voor het berekenen van een aflossingsvrije hypotheek

Deze hypotheek was tot 2013 een van de populairste hypotheekvormen. Dat is natuurlijk niet voor niets zo geweest. Dit is de reden waarom vele hun aflossingsvrije hypotheek omzetten.

Er zijn dan ook vele voordelen van op te noemen.

Het is namelijk een ideale leenvorm om optimaal van de fiscale renteaftrek te profiteren. Bovendien is het een hypotheekvorm die de laagste maandlasten garandeerde.

Dat er ook problemen kwamen omdat er vaak geen aflossing plaatsvond, is aanleiding geweest de aflossingsvrije hypotheek een halt toe te roepen.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen voor omzetting met aflossing

Als u een van de miljoen Nederlanders bent die nog een aflossingsvrije hypotheek heeft, zijn er voor u verschillende opties. Bijvoorbeeld door voor oversluiten te kiezen.

De aflossingsvrije hypotheek berekenen voor omzetting geeft inzicht in de financiële gevolgen. Bijvoorbeeld in de maandlasten en in de aflossing.

Er is een voordeel van de aflossingsvrije hypotheek berekenen voor omzetting met aflossing. Dat is dat u aan het einde van de looptijd niet met een schuld opgezadeld blijft zitten.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen voor omzetting met lagere maandlasten

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u de aflossingsvrije hypotheek wilt berekenen om tot lagere maandlasten te komen. Bijvoorbeeld als u nu nog met een hoge rente zit.

Een hoge rente betekent dat u te maken heeft met onnodig hoge maandlasten. Dat is met de lage rentestand natuurlijk een gemiste kans en een prima reden voor oversluiten.

De fiscale aftrek mag dan voordelig zijn, maar als de rente hoog is, betaalt u alsnog te veel. Bespaar eenvoudig op de maandlasten met een inschrijving voor een gratis adviesgesprek.

Kan ik nog voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Ja, het is ook nu nog mogelijk en dus is de aflossingsvrije hypotheek berekenen voor u in dat geval interessant. Er zijn echter wel beperkende fiscale regels van toepassing.

Het is sinds 1 januari 2013 niet meer mogelijk om de rente van deze hypotheekvorm fiscaal af te trekken. In elk geval voor nieuw afgesloten hypotheken als u niet voor die datum al de aflossingsvrije variant had.

Het recht op hypotheekrenteaftrek blijft wel bestaan bij aflossingsvrije hypotheekvarianten die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten. Ontdek hier het aflossingsvrije hypotheek probleem.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen zonder renteaftrek? Vraag advies!

Het is altijd mogelijk om vrijblijvend een hypotheekberekening uit te voeren. Het is echter de vraag of het verstandig is om voor het eerst een aflossingsvrije hypotheekvorm te kiezen.

Vooral omdat de rente fiscaal niet meer aftrekbaar is, zijn er mogelijk interessanter opties beschikbaar. Daarom is het van groot belang om advies in te winnen.

Een inschrijving voor ons gratis hypotheekadvies is een prima eerste stap. U krijgt daarmee inzicht in de voordelen, nadelen en in de andere wellicht betere opties voor uw situatie.

Kenmerken aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek berekenen, geeft snel inzicht in de financiële gevolgen. Er zijn echter ook een aantal standaard kenmerken op van toepassing.

Het is handig om inzicht te hebben in de kenmerken van deze hypotheekvariant. Dat geeft al een goed beeld van waar u rekening mee dient te houden.

Zo betaalt u iedere maand alleen de rente van de hypotheek. Het maanbedrag blijft constant hetzelfde zolang de hypotheekrente niet verandert.

De schuld blijft echter bestaan

  • Maandelijks betaalt u alleen de hypotheekrente
  • Bij gelijkblijvende rente blijft het maandbedrag gelijk
  • Aan het einde van de looptijd staat de hypotheekschuld nog open

Aflossen voor einde looptijd is belangrijk

Ongeacht de uitkomst van de aflossingsvrije hypotheek berekenen, geldt dat aflossen een belangrijk aspect is. Lost u niets af dan blijft de schuld staan.

U heeft de mogelijkheid om tijdens de looptijd een deel van de schuld in te lossen. Of ervoor te zorgen dat de schuld volledig is afgelost.

Dat is mogelijk door te sparen en iedere jaar boetevrij af te lossen. Houd welk rekening met het boetevrije percentage.

Wilt u liever wel gelijkmatig aflossen? Bij ons kun je de hypotheek oversluiten berekenen.

Hoe vermogen opbouwen tijdens looptijd?

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden om vermogen op te bouwen tijdens de looptijd. Bijvoorbeeld door ieder maand geld opzij te zetten op de spaarrekening.

Een andere optie is meer risicovol en dat is beleggen. Door te beleggen, is het mogelijk om over een langere termijn een aardig vermogen op te bouwen.

U bouwt uiteraard ook gewoon vermogen op doordat uw huis in de toekomst meer oplevert. Als u al weet dat u voor het einde van de looptijd verhuist, komt er eveneens vermogen vrij.

Meenemen bij een verhuizing

De aflossingsvrije hypotheek berekenen om deze mee te nemen bij een verhuizing is een interessante optie. Het is echter niet in alle situaties mogelijk om de hypotheek mee te nemen.

In principe mag de aflossingsvrije hypotheek niet meer zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde.

Bedraagt de aflossingsvrije schuld bijvoorbeeld 100.000 euro?

Als u verhuist naar een nieuwe woning die 200.000 euro kost, is het inderdaad mogelijk de helft aflossingsvrij te financieren. Er zijn veel situaties denkbaar. Vraag daarom gratis advies.

Uitzonderingen op de regel

Er gelden natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Banken hebben de mogelijkheid om met uw inkomen en vermogen rekening te houden.

Een uitzondering is bijvoorbeeld mogelijk als de hypotheeklasten op een substantiële wijze lager uitkomen in verhouding tot de woonnormen.

Het gaat dan om de Nibud-woonnormen. In een dergelijke uitzonderlijke situatie is het mogelijk dat er soepeler mogelijkheden zijn. Het advies en bemiddeling van een hypotheekadviseur is dan mogelijk wel bepalend.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen en vergelijken

Bij de aflossingsvrije hypotheek berekenen, geeft de uitkomst een voorlopig inzicht. Het is echter verstandig om meerdere opties te vergelijken.

Het vergelijken van de beste opties is typisch een taak van onze onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kijkt namelijk verder dan alleen de berekening.

Uw financiële situatie is een belangrijk aspect, maar dat geldt eveneens voor de persoonlijke voorkeuren. Daar houdt een hypotheekcalculator geen rekening mee.

Belang van goed advies

Het spreekt voor zich dat een onafhankelijk advies met betrekking tot de aflossingsvrije hypotheek van groot belang is. Uiteraard kunt u ook bij ons alleen de maandlasten aflossingsvrije hypotheek berekenen.

Echter, er is een kans dat u niet weet wat eigenlijk in uw situatie de beste keuze is. Het voordeel van onze hypotheekadviseur is dat deze verstand van zaken heeft.

Bovendien kijkt onze onafhankelijke hypotheekadviseur niet alleen naar dit moment. Wat nu gunstig lijkt, is dat misschien aan het einde van de looptijd niet.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen en waarmee rekening te houden?

Het berekenen van de maximale aflossingsvrije hypotheek of maandlasten is niet moeilijk. Daar bewijst de hypotheekcalculator zijn dienst voor. Er zijn echter wel aandachtspunten.

Weet u al hoe u aan het einde van de looptijd de schuld aflost?

Heeft u ook de mogelijkheid om vermogen op te bouwen en in de aflossing te voorzien? Denkt u ook aan het vervallen van de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar? Dan is uw inkomen wellicht lager en zijn de maandlasten ineens hoger.

Gevolgen als u met pensioen gaat

Uw pensioen ligt misschien nog ver weg in de toekomst. Het is in het kader van de aflossingsvrije hypotheek berekenen toch een punt om bij stil te staan.

De hypotheeklasten blijven gelijk of stijgen misschien zelfs. Na 30 jaar vervalt de hypotheekrente aftrek namelijk.

Uw inkomen daalt na uw pensioen en het besteedbare inkomen is in dat geval dan ook lager. Onze hypotheekadviseur gaat graag met u in gesprek.

Aanpassen van toekomstige hypotheeklasten

De aflossingsvrije hypotheek berekenen om inzicht te krijgen in toekomstige lasten is eveneens een optie. Vooral als er aan het einde van de looptijd nog een schuld bestaat.

Misschien gaat u uw huis dan wel verkopen of heeft u genoeg gespaard om de schuld af te lossen. Dan is er geen aanpassing nodig van toekomstige hypotheeklasten.

Die aanpassing is wel nodig als de schuld blijft bestaan. In dat geval is het mogelijk om bij de afloop van de hypotheek deze te verlengen.

Aflossingsvrije hypotheek berekenen en wijzigen

De aflossingsvrije hypotheek berekenen en wijzigen naar een annuïtaire of lineaire hypotheek is mogelijk. Dit is een optie als u geen aflossingen doet en er dus een schuld blijft staan.

Bij een wijziging naar een annuïteitenhypotheek is er sprake van een volledige aflossing en stabiele maandlasten. De maandlasten bestaan eerst vooral uit rente en daarna uit aflossing.

Bij het oversluiten naar een lineaire hypotheek is er eveneens sprake van een volledige aflossing. De maandlasten zijn in het begin hoog en dalen gedurende de looptijd.

Stappen: aflossingsvrije hypotheek berekenen en oversluiten

De aflossingsvrije hypotheek berekenen en de opties voor oversluiten overwegen, is een eerste stap. Dat hoeft u niet alleen te doen, want onze onafhankelijke hypotheekadviseur staat graag voor u klaar.

Er zijn maar een aantal verdere stappen nodig voor het oversluiten. U lost de huidige hypotheek af en betaalt daarvoor een boeterente.

U sluit een nieuwe hypotheek af en betaalt daarvoor afsluitkosten en notariskosten. Bovendien profiteert u vanaf dat moment van de voordelen van een afloshypotheek.

Is oversluiten wel zo voordelig?

Dat is nog maar helemaal de vraag. Om dat in uw situatie te beoordelen, is het belangrijk om er een hypotheekadviseur naar te laten kijken.

Het is niet zondermeer zo u na de aflossingsvrije hypotheek berekenen tot de conclusie komt dat oversluiten goed is. Daar is meer voor nodig dan alleen een berekening.

Het is als eerste belangrijk om te bepalen of oversluiten wel zo voordelig is.

Van aflossingsvrije hypotheek berekenen naar afsluiten of oversluiten

Er is uiteraard sprake van een mogelijk vervolgproces van de aflossingsvrije hypotheek berekenen naar afsluiten. Of oversluiten naar een nieuwe hypotheek.

Als de hypotheekadviseur is langs geweest, ontvangt u een adviesrapport. Bij het akkoord gaan, komt er nog een gesprek om de keuzes te bevestigen met een offerte.

Wil je een aflossingsvrije hypotheek berekenen zonder BKR controle?

Een hypotheekofferte is altijd vrijblijvend. Pas als u tekent en retour zendt, is de offerte bindend. De offerte heeft in verband met de actuele rente een beperkte geldigheid.

Overlijdensrisicoverzekering en aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek berekenen, is er voor de totale lasten nog een punt van belang. Het is mogelijk dat de bank of hypotheekverstrekker extra voorwaarden stelt.

Een extra voorwaarde bij een aflossingsvrije hypotheek is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Dat biedt de hypotheekverstrekker financiële zekerheid.

U lost namelijk niet af en bij een vroegtijdig overlijden blijft de hypotheekschuld bestaan. Een overlijdensrisicoverzekering biedt daarvoor dekking tijdens de looptijd.

Conclusie aflossingsvrije hypotheek berekenen: vraag advies

Bij een aflossingsvrije hypotheek berekenen, komt veel meer kijken dan u denkt. Alleen daarom al is het raadzaam om u in te schrijven voor een gratis adviesgesprek.

Het kost nu niets meer dan een beetje van uw tijd, maar levert alleen maar voordelen op. Een professioneel advies heeft waarde. Niet alleen in de expertise, maar zeker ook in de besparing.