Rentemiddeling 2017-03-27T16:50:41+00:00

Rentemiddeling

De meningen over rentemiddeling zijn nogal verdeeld. Sommige mensen vinden het te duur en andere zweren erbij. Maar wat is de waarheid? Als consument wil je gewoon lagere maandlasten. Maar tegen welke prijs? Wij deden onderzoek naar deze nieuwe vorm van lastenverlichting. Op een onafhankelijk manier bekeken wij diverse hypotheken. Bijna in alle gevallen waren er mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen. Regelmatig was een omzetting toch interessanter dan het middelen van de hypotheekrente. Ook kwamen wij veel verouderde hypotheekvormen tegen. In Nederland zijn er dus volop kansen die je als woningbezitter gewoon moet pakken! Ons artikel zal inzicht geven in alle mogelijkheden. Wilt u liever persoonlijk geholpen worden? Laat dan rentemiddeling berekenen in een adviesgesprek. Geef u via het contactformulier op voor een kosteloze hypotheekafspraak.

Inhoudsopgave ‘Rentemiddeling’ Rentemiddeling

– Wat is rentemiddeling?
– Rentemiddeling aanvragen
– Rentemiddeling of oversluiten
– Hoe werkt rentemiddeling?
– Aanbieders rentemiddeling
– Kosten rentemiddeling
– Rentemiddeling Check
– Rentemiddeling berekenen

Wat is rentemiddeling?

Tegenwoordig wil iedereen profiteren van de laagste rentestand uit de geschiedenis. Een optie is om eens te onderzoeken of het oversluiten van uw huidige hypotheek tot de mogelijkheden behoort. De kans is namelijk groot dat wij uw maandlasten kunnen verlagen. Maar er is misschien nog een optie: rentemiddeling maakt het soms mogelijk om uw hypotheekrente en maandlasten te verlagen. Dit is vooral interessant als uw rentevaste periode nog een aantal jaar doorloopt. De huidige hypotheekrente moet dan wel een stuk lager liggen dan de hypotheekrente die u betaald vanaf het moment dat u uw hypotheek heeft afgesloten. Eenvoudig gezegd, wordt de oversluitboete dan verdeeld over uw nieuwe rentevaste periode. Dit betekent dat u niet in één keer een heel hoog bedrag hoeft te betalen maar dit bedrag wordt verspreid over een aantal jaar. Door hier gebruik van te maken kunt u direct profiteren van een lagere rente.

Rentemiddeling aanvragen

Rentemiddeling aanvragen

Zowel rentemiddeling als oversluiten is financieel niet aantrekkelijk indien u ooit in het verleden een spaarhypotheek heeft afgesloten. Stel dat de hypotheekrente nog meer gaat dalen dan gaat u meer spaarpremie betalen om het uiteindelijke eindkapitaal te behalen. Dit is het gevolg van het feit dat de vergoeding over de spaarpremie gelijk is aan de hypotheekrente. Heeft u een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek dan is het zinvol om te onderzoeken of voor het aflossingsvrije deel wel een goede optie is! Loopt uw rentevaste periode binnenkort af? Dan is het verstandig om even het nieuwe rentevoorstel van uw bank af te wachten, u kunt dan namelijk boetevrij overstappen. 

Rentemiddeling of oversluiten

Heeft u het vermoeden dat de hypotheekrente weer gaat stijgen of wilt u op korte termijn uw maandlasten verlagen? In die gevallen kan rentemiddeling een optie zijn om eens goed te onderzoeken. Het kan, afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie voordeliger zijn dan het oversluiten van uw hypotheek. In vele andere situaties kan oversluiten weer voordeliger zijn als u bijvoorbeeld spaargeld heeft. Staat uw huis onder water of heeft u een laag inkomen dan is oversluiten vaak niet mogelijk. Voor het oversluiten van uw hypotheek moet u direct de boeterente of oversluitboete betalen. Indien u gebruik maakt van rentemiddeling dan moet u ook een boete betalen maar deze boete wordt over meerdere jaren uitgesmeerd. Wat in uw situatie financieel de beste optie is, is afhankelijk van de rekenmethode die uw bank hanteert. Elke geldverstrekker hanteert hiervoor zijn eigen berekening.

Hoe werkt rentemiddeling? Hoe werkt rentemiddeling

U krijgt na rentemiddeling een nieuwe rentevaste periode. Het huidige rentetarief bij uw bank wordt gemiddeld met de actuele marktrente. Met andere woorden: het gemiddelde van uw huidige rente en de actuele rente wordt berekend, vandaar ook de naam. In 2016 ligt dat een paar procent lager dan bijvoorbeeld in 2010. Voor het openbreken van uw hypotheekcontract rekent de bank wel boeterente en administratiekosten als u uw lopende rentevaste periode aanpast. Dit wordt in de nieuwe rente doorberekend, met andere woorden: een tussentijdse renteaanpassing. De boeterente hoeft u dus niet in één keer te betalen maar wordt uitgesmeerd over een langere periode. Dit is alleen mogelijk bij uw eigen bank of geldverstrekker. De meeste banken berekenen dit op deze wijze maar helaas zijn er ook een aantal banken die op een andere, voor u altijd onvoordelige manier deze berekening maken. Bij deze banken betaalt u dan veel extra verborgen kosten.

Aanbieders rentemiddeling

Niet alle hypotheekverstrekkers bieden dit aan en men is ook niet verplicht om dit aan te bieden. Minister Dijsselbloem heeft het belang benadrukt dat de geldverstrekker de klant centraal zet bij de afweging om rentemiddeling aan te bieden en zijn er ook andere manieren waardoor de klant van de lage hypotheekrente kan profiteren. Eind 2015 heeft de overheid besloten om de boeterente ( uitgesmeerd over de looptijd) als rente te zien en is de boeterente bij dus fiscaal aftrekbaar. Hierdoor neemt het aantal aanbieders steeds meer toe maar niet bij alle soorten hypotheekvormen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u een hypotheekvorm heeft die nu niet meer wordt aangeboden. De kosten verschillen per bank behoorlijk. Een hypotheekberekening zal inzicht geven in de mogelijke besparing. Deze is vrijblijvend aan te vragen bij Advies Nederland.

Kosten rentemiddeling Kosten rentemiddeling

Voor de aanpassing van de lopende rentevaste periode bij rentemiddeling moet u een boete betalen. Deze boete hoeft u niet in één keer te betalen maar komt terug als een opslag op de rente. Zo wordt de boete dus uitgesmeerd over een langere periode. Naast de boete betaalt u ook soms advies- en administratiekosten. Dit verschilt per bank en kan van: geen kosten tot 900 Euro oplopen. 

Voordelen en nadelen rentemiddeling

  • Zonder dat u een flinke boete moet betalen gaan uw maandlasten direct omlaag en profiteert u voor een deel van de huidige lage hypotheekrente. De nieuwe afgesproken hypotheekrente staat voor een lange periode vast en geeft u in die periode de zekerheid qua maandlasten. Pas op langere termijn, wanneer duidelijk is wat het rentetarief is op het moment dat uw oude rentevaste periode afloopt, zal blijken of dit een financieel verstandige keuze is geweest.
  • De besparing is misschien bij het oversluiten van uw hypotheek wel het grootste. De huidige laagste hypotheekrente wordt opnieuw vastgelegd. Het oversluiten van uw hypotheek is wel een kleine investering in tijd en (afsluit) kosten.
  • De kosten blijven bij rentemiddeling beperkt, het gaat eigenlijk alleen om een administratieve handeling. Die besparing is relatief echter ook weer beperkt daar de rente die opnieuw wordt vastgesteld niet de laagste rente in de markt is.

Rentemiddeling Check

Is een lage rente altijd voordelig? Nee, dit geldt niet voor iedereen. Iedere persoonlijke en financiële situatie is weer anders. Een aantal voorbeelden waarbij rentemiddeling ongunstig kan zijn:

  • Indien u een (bank) spaarhypotheek heeft afgesloten, de hypotheekrente is gekoppeld aan de spaarrente. De hoogte van de hypotheekrente bepaalt tevens de vermogensopbouw in de hypotheek. U bouwt dus minder vermogen op.
  • De hypotheek oversluiten moet wel een duidelijke financiële besparing opleveren.
  • Stel dat de hypotheekrente nog meer gaat dalen, Het nieuwe tarief legt u voor een lange periode vast.

Rentemiddeling berekenen

Oversluiten en rentemiddeling zijn twee totaal verschillende mogelijkheden. Bij het oversluiten van uw hypotheek sluit u een hele nieuwe hypotheek af. Bij de ene aanbieder lost u het hypotheekbedrag af en u leent een bedrag weer bij dezelfde aanbieder of bij een andere hypotheekaanbieder. Allerlei zaken zoals weer naar de notaris, uw huis opnieuw laten taxeren en een eventuele boete wanneer u binnen de rentevaste periode oversluit komen weer voorbij. Wat voor u financieel de beste optie is hangt af van een aantal factoren, de waarde van uw huis, uw inkomen, wat voor een soort hypotheek u nu heeft, uw vermogen, uw huidige en toekomstige situatie. Om uit te zoeken wat voor uw situatie de meest verstandige keuze is kunt u het beste een afspraak maken met één van onze adviseurs.