Wat is een stukadoor?

Stukadoors spelen een sleutelrol binnen de bouw- en interieurindustrie. Omdat er binnen deze sectoren veel specialismen bestaan, kan het nuttig zijn om te begrijpen hoe ze allemaal verschillen.

Als een carrière in de bouw- of interieurbranche je interesseert, dan kun je baat hebben bij het leren van het antwoord op de vraag ‘Wat is een stukadoor?’.

In dit artikel bekijken we wat een stukadoor doet, welke vaardigheden nodig zijn voor deze rol, hoeveel hij verdient, wat de werkomgeving en doorgroeimogelijkheden voor deze rol zijn en tips om stukadoor te worden.​

Wat doet een stukadoor?

Als antwoord op de vraag ‘Wat is een stukadoor?’: het zijn mensen die werkzaam zijn in de bouwsector. Ze zijn gespecialiseerd in het pleisterproces, dat wil zeggen het gebruik van verschillende pleisters die doorgaans materialen bevatten, zoals kalk, zand, cement en water, om muren en plafonds te versterken en te beschermen tegen aantasting.

Stukadoors verwijst doorgaans naar het aanbrengen van gips in binnenomgevingen. Renderen is de toepassing van dit proces op een buitenoppervlak, dat ook verschilt van pleisterwerk vanwege de verschillende gebruikte materialen en verhoudingen. Sommige, maar niet alle, stukadoors kunnen ook als renderers werken.

Wat is een stukadoor? Ontdek de vaardigheden en skills van stukadoors.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een stukadoor?

Een stukadoor heeft veel dagelijkse verantwoordelijkheden en deze kunnen variëren, afhankelijk van de aard van het project waaraan de stukadoor werkt. Hier zijn enkele van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een stukadoor:

  • Oppervlakken reinigen: Stukadoors maken eerst de oppervlakken schoon die ze willen pleisteren. Dit zorgt ervoor dat ze een consistente laag van het pleistermateriaal kunnen aanbrengen.
  • Gaas bevestigen: Voordat er gips op de muur wordt aangebracht, bevestigt een stukadoor het gaas met spijkers aan de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat de pleister op zijn plaats blijft.
  • Materialen voorbereiden: Stukadoors bereiden het pleistermateriaal ook voor voordat ze het op een binnenoppervlak aanbrengen. Hierbij hoort ook dat de pleister de juiste verhouding ingrediënten en de juiste consistentie heeft.
  • Pleister aanbrengen: De stukadoor brengt vervolgens de pleister aan op de beoogde ondergrond en brengt doorgaans twee tot drie lagen aan. Dit doen ze door gebruik te maken van bepaald bouwgereedschap, zoals een troffel, havik, mengemmer, spuitpistool en voegmes.
  • Gladmaken van het pleisteroppervlak: Na het aanbrengen van het pleisterwerk maakt de stukadoor het oppervlak van het pleisterwerk glad. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond egaal is en dat de pleister een hoogwaardige afwerking heeft.
  • Afwerking van het oppervlak: Nadat het oppervlak is opgedroogd, brengt de stukadoor een kit of was aan om de afwerking te beschermen. Dit maakt het oppervlak ook gemakkelijker voor een stukadoor?

Welke vaardigheden hebben stukadoors nodig?

Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste vaardigheden die stukadoors doorgaans nodig hebben:

Hand-oog coördinatie

Stukadoors hebben doorgaans een uitstekende hand-oogcoördinatie. Dit is nodig omdat ze hierdoor gefocust kunnen blijven op de verschillende aspecten van hun werk, zoals het aanbrengen van gips met de ene hand en het mengen van het resterende gips met de andere hand om uitdroging te voorkomen.

Hand-oogcoördinatie is ook belangrijk om de veiligheid op de werkplek te garanderen, bijvoorbeeld bij het beklimmen en afdalen van ladders.

Organisatie

Afhankelijk van de aard van zijn werk kan een stukadoor meerdere stukadoorswerkzaamheden op één dag uitvoeren. Het hebben van sterke organisatorische vaardigheden kan een stukadoor daarom helpen zijn verschillende verplichtingen bij te houden en ervoor te zorgen dat hij geen projectdeadlines mist.

Organisatorische vaardigheden zijn ook essentieel voor het bijhouden van materialen en apparatuur. Zo is het voor stukadoors belangrijk om ervoor te zorgen dat hun materieel schoon blijft en dat ze dit altijd veilig opbergen. Meer stukadoorstips kun je vinden op gestuct.nl.

Aandacht voor detail

Aandacht voor detail is een belangrijke eigenschap van een stukadoor. Door goed op details te kunnen letten, zorgt een stukadoor ervoor dat de pleister correct wordt gemengd en gelijkmatig op het binnenoppervlak wordt aangebracht. Zelfstandige stukadoors die veel oog voor detail hebben, zullen hun werk eerder op een hoger niveau voltooien en dit kan ertoe leiden dat ze een goede re