Hypotheek berekenen looptijd

De hypotheek berekenen looptijd is belangrijk.

Er moeten meerdere zaken worden berekend om voor jou de ideale hypotheek te vinden waarmee je je droomhuis kunt kopen.

Advies Nederland helpt je graag een eind op weg, met professioneel en onafhankelijk hypotheekadvies.

Meldt je online binnen 1 minuut aan voor een gratis adviesgesprek.

Hoe werkt een hypotheek berekenen looptijd?

De looptijd van de hypotheek beïnvloedt de hoogte van je maandlasten, maar je maximale hypotheek wordt ook door meerdere factoren beïnvloed, waaronder:

  • De actuele hypotheekrente
  • De actuele woonquote
  • Eventuele andere financiële verplichtingen
  • Het totale bruto inkomen
  • Nationale Hypotheek Garantie
  • Vastgestelde rentevaste periode
  • Waarde van de woning waar je interesse in hebt

Bereken hier de looptijden van 10, 15 of 20 jaar.

Hypotheek berekenen looptijdWaarom is de hypotheek looptijd belangrijk?

Het is belangrijk dat de looptijd van de hypotheek lineaire hypotheekgoed bij je past, vooral omdat de maandlasten onder meer door deze factor worden bepaald.

Wanneer je een hypotheek afsluit met een looptijd van 10 jaar, dan liggen de maandlasten hoger dan wanneer je kiest voor een hypotheek looptijd van 20, 25 of 30 jaar.

De verschillen lopen behoorlijk op

Stel, je wilt een lineaire hypotheek berekenen en hierbij bekijk je ook de looptijd. Je probeert verschillende looptijden uit. Je ontdekt dan dat de maandlasten lager worden als de looptijd langer wordt.

Als je het goed bekijkt is dit ook heel logisch. De hypotheek die je afsluit is een schuld die je moet afbetalen. De looptijd zijn de termijnen waarin je dit moet doen.

Een makkelijk voorbeeld

lineaire hypotheek berekenenJe leent 120 euro van iemand. Dit geld moet je vanzelfsprekend terugbetalen, want het is een lening. Wil de persoon het binnen 3 maanden terug? Dan betaal je 40 euro per maand.

Wil deze persoon het geld terug binnen 6 maanden? Dan hoef je maar 20 euro per maand te betalen. Mag je er 12 maanden over doen? Dan betaal je slechts 10 euro per maand terug.

Zo zie je dat het maandbedrag steeds lager wordt naar mate je er langer over doet om de lening terug te betalen. Dit werkt bij een hypotheek precies zo.

Een langere looptijd is dus goedkoper?

Je kunt een hypotheek berekenen looptijd 10 jaar, 20 jaar en 30 jaar om de verschillen te zien.

Het is dan duidelijk dat je de laagste maandlasten betaalt bij de langste looptijd.

Dit betekent helaas niet dat een hypotheek met de langste looptijd goedkoper is. Je betaalt de lagere maandbedragen immers voor veel langere tijd. Uiteindelijk is het dus duurder.

Een hypotheek berekenen looptijd is dus heel belangrijk, want alleen met een hypotheek berekenen looptijd weet je precies welke looptijd het best bij jou en je financiën past.

Toch een hypotheek berekenen looptijd lange duur

maandlasten hypotheek berekenen eigen huis

Als een langere looptijd nu duurder is, waarom zou je dan toch kiezen voor een langere looptijd van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar? De reden hiervoor is heel eenvoudig.

Verreweg de meeste mensen die een hypotheek afsluiten hebben financieel niet de mogelijkheid om te kiezen voor een looptijd van 5 of 10 jaar.

De maandlasten voor de hypotheek, zoals een annuïtaire of een lineaire hypotheek, worden door de korte looptijd eenvoudigweg veel te hoog om te kunnen betalen.

Tips hypotheek berekenen per looptijd

Je kunt zelf diverse online berekeningen maken, ook om verschillen duidelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld de annuïteit berekenen formule gebruiken.

Deze stel je vervolgens in op meerdere looptijden, waarna je de bedragen naast elkaar kunt leggen. Je ziet dan hoeveel hoger de maandlasten zijn bij een kortere looptijd.

Maak altijd de nodige berekeningen

Natuurlijk kun je een hypotheek berekenen looptijd om te ontdekken welke looptijd het best bij je past, maar je moet ook met andere zaken rekening houden.

Diverse zaken spelen een rol in het bepalen van de maandlasten, zoals de looptijd, de rentevaste periode, de hoogte van de hypotheek en natuurlijk ook de hypotheekrente.

De maandlasten hypotheek berekenen eigen huis moet je daarom altijd zo volledig mogelijk doen. Hier zijn de online berekeningen helaas niet geschikt voor.

annuïteit berekenen formuleHypotheekzaken berekenen bij hypotheekverstrekkers

Je kunt natuurlijk prima zelf de maandlasten hypotheek berekenen Rabobank, ING, bij de ABN AMRO of bijvoorbeeld de SNS. Hier staan handige tools voor online.

Deze tools zijn betrouwbaar, maar zijn niet in staat om zekerheid te bieden. Het blijven uiteindelijk toch programma’s die werken volgens standaarden. Jij bent niet standaard. Je hypotheek ook niet.

Zelf je maandlasten berekenen

Je kunt ook zelf aan de slag met de nodige annuïteitenhypotheek berekenen Excelberekeningen.

Je kunt bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek berekenen Excel, maar hiervoor heb je alle hypotheekgegevens nodig.

Veel mensen maken hier ook de fout om gebruik te maken van voorbeeldberekeningen die online te vinden zijn. Deze voorbeelden zijn nooit te vergelijken met jouw specifieke hypotheek.

Kan ik ook een aflossingsvrije hypotheek berekenen?

We hebben tot nu toe enkel de annuitaire en de lineaire hypotheek genoemd. Hoe zit het dan met de aflossingsvrije hypotheek? Deze hebben wij inderdaad niet opgenomen.

Hier is een belangrijke reden voor. Een aflossingsvrije hypotheek berekenen is namelijk niet meer mogelijk sinds 2013. De risico’s waren te groot en de hypotheekvorm is afgeschaft.

aflossingsvrije hypotheek berekenenDus je bent verplicht om af te lossen?

Ja, je bent tegenwoordig verplicht om te kiezen voor een hypotheekvorm waarbij je moet aflossen. Bereken hypotheek aflossing daarom ook goed van tevoren.

Ook hierbij kun je je hypotheek berekenen looptijd om te zien wat de invloed daarvan is. Aflossing bij lineair verloopt anders dan bij annuïtair.

Sneller aflossen bij lineair

Kies je voor de lineaire hypotheek, dan los je sneller af dan wanneer je kiest voor de annuïtaire hypotheek. Je hypotheekschuld wordt dus sneller kleiner.

Wel is het zo dat de lineaire hypotheek in het begin van de looptijd hogere maandlasten van je vraagt. Denk daarom altijd goed na over de keuze die je maakt.

Natuurlijk is het altijd verstandig om je te laten voorzien van een professioneel en onafhankelijk advies.

Hiervoor ben je welkom bij de adviseur van Advies Nederland.

Online aanmelden voor een gratis adviesgesprekbereken hypotheek aflossing

Bij Advies Nederland kun je je online aanmelden voor een gratis hypotheekadviesgesprek.

Wij kunnen een hypotheek berekenen looptijd om je te adviseren over de beste looptijd.

Daarnaast kunnen wij je natuurlijk ook adviseren over de hypotheekvorm en de hypotheekverstrekker die het best bij je past. Meld je online aan voor een gratis adviesgesprek.