Hypotheek berekenen flexibel inkomen

Een hypotheek berekenen flexibel inkomen is nodig om als ZZP’er of bijvoorbeeld freelancer te kunnen zien wat je kunt lenen voor een woning.

Advies Nederland legt je uit hoe dit werkt.

Wil jij de berekening laten maken door een onafhankelijke hypotheekadviseur?

Laat het ons dan weten.

Wij helpen u gratis in een adviesgesprek.

Hoe werkt een hypotheek berekenen flexibel inkomen?

Niet alle hypotheekverstrekkers bieden hypotheken aan mensen met een flexibel inkomen. Bij de onder meer volgende hypotheekverstrekkers kun je wel terecht:

  • Rabobank
  • ABN AMRO Bank
  • ING Bank
  • Florius
  • BLG Wonen

Hypotheek berekenen flexibel inkomenWanneer moet je een hypotheek berekenen flexibel inkomen?Flexibel dienstverband en de hypotheek

Als je in loondienst bent, dan heb je een bruto inkomen dat op je jaaropgave staat.

Je hebt een vast inkomen en dit inkomen kan worden gebruikt voor de berekening van een maximale hypotheek.

Dit is niet mogelijk als je een variabel inkomen hebt

Je moet een hypotheek berekenen variabel inkomen wanneer je werkt als uitzendkracht, of flexwerker, maar ook wanneer je bijvoorbeeld actief bent als ZZP’er.

De berekening voor beide varianten ziet er wel anders uit.

Als je geen jaarcontract of vast contract hebt

In de meeste gevallen berekenen mensen een hypotheek met vast contract of minstens een jaarcontract. Dit is natuurlijk niet mogelijk als je zelfstandig werkt of wanneer je uitzendkracht bent.

Een hypotheek met vast contract is dan niet mogelijk. In dit geval moet je kijken naar welke optie bij jou past. Bijvoorbeeld een hypotheek berekenen flexibel inkomen van een flexwerker, een ZZP’er of een DGA.

Wellicht kun je een hypotheek flexwerker Rabobank berekenen of een ZZP hypotheek bij de ING.

Wil je weten bij welke bank je het beste af bent? Schrijf je dan bij ons in.

Iedere situatie is anders bij een hypotheek berekenen flexibel inkomen

hypotheek flexwerker berekenen

Het berekenen van een hypotheek uitzendkracht 2019 is weer anders dan het berekenen van een hypotheek voor uitzendkrachten in 2020.

In 2019 zijn de hypotheekregels waarschijnlijk weer veranderd. Dit is belangrijk om rekening mee te houden.

gebruik je een online rekentool voor het berekenen van een hypotheek voor uitzendkrachten, bijvoorbeeld, dan is het belangrijk om zeker te stellen dat de rekentool up to date is en werkt volgens de hypotheekregels van 2018.

Een verschil tussen ZZP en flexwerkerhet verschil tussen flexwerkers en ZZP'ers

De specifieke hypotheekregels zijn niet de enige aandachtspunten. Er zit ook verschil in een hypotheek berekenen flexibel inkomen voor ZZP’ers en voor flexwerkers.

Als ZZP’er moet je je winst overleggen, terwijl je als uitzendkracht wel gewoon je inkomen moet overleggen.

Een hypotheek flexwerker berekenen werkt dus anders dan het berekenen van een maximale hypotheek voor een ZZP’er. Voor de DGA, directeur grootaandeelhouder, zijn er weer andere zaken om op te letten.

Veel online rekentools voldoen niet aan jouw vraag

Wil je een hypotheek 2018 berekenen met een rekentool die je online vindt bij een hypotheekverstrekker?

Dan kom je er al snel achter dat een hypotheek berekenen flexibel inkomen niet zo makkelijk is als het berekenen van de hypotheek met een vast inkomen.

Is elke rekentool geschikt?

Veel online tools bieden niet de mogelijkheid om aan te geven dat je als zelfstandige, freelancer, DGA of bijvoorbeeld uitzendkracht werkt.

Hierdoor zijn de tools niet makkelijk in te vullen met de juiste gegevens en kan er geen goede berekening worden gemaakt.

Hoe wordt je toetsinkomen vastgesteld als ZZP’er?

Bij veel hypotheekverstrekkers kun je een hypotheek berekenen flexibel inkomen als ZZP’er. Hierbij moet je dan minimaal 3 boekjaren overleggen.

De hypotheekverstrekker kijkt naar je nettowinst. Het gemiddelde nettowinstbedrag geldt als jouw toetsinkomen.

De hypotheekmogelijkheden als zzp'er

Werk je korter dan 3 jaar als ZZP’er?

Dan kan deze regel uiteraard niet worden gehanteerd. In dat geval bepaalt de hypotheekverstrekker hoe er wordt omgegaan met jouw hypotheekaanvraag. Dit is dus niet standaard, maar per hypotheekverstrekker verschillend.

Hoe zit dat dan als flexwerker?

Een hypotheek berekenen flexibel inkomen als freelancer of flexwerker is een stuk lastiger. Hier zijn de online rekentools al helemaal niet op berekend.

Het valt dan ook niet mee om de berekening online te maken. Je kunt dit beter laten doen door een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld tijdens een gratis adviesgesprek met Advies Nederland.

Hypotheekverstrekkers die hypotheken aanbieden aan freelancers en flexwerkers kijken in de meeste gevallen naar het bruto inkomen van de afgelopen drie jaren en nemen hier een gemiddelde van als basis voor de berekening van de maximale hypotheek.

Soms kun je niet 100 procent lenen bij een hypotheekverstrekkerzzp'er en je wilt een hypotheek

De ene hypotheekverstrekker gaat anders met freelancers en ZZP’ers om dan de andere hypotheekverstrekker.

Zo kun je bij bepaalde partijen gewoon terecht voor een 100 procent hypotheek als je minimaal 12 maanden actief bent en bij andere partijen kun je geen 100 procent hypotheek krijgen.

Wat zijn de regels voor een zzper?

Veel ZZP’ers komen er bij een hypotheek berekenen flexibel inkomen achter dat het niet makkelijk is om een 100 procent hypotheek te krijgen, zeker niet wanneer zij een hypotheek met schuld berekenen.

Je hebt dan dus eigenlijk meer eigen vermogen nodig om te kunnen kopen en dat heeft natuurlijk niet iedereen.

De ABN AMRO rekent niet het hele inkomen mee

De ABN AMRO behoort tot de hypotheekverstrekkers waar je ZZP inkomen niet volledig wordt meegerekend voor de hypotheek als je korter dan 3 jaar actief bent.

Je kunt pas het volledige inkomen mee laten rekenen als je minimaal 3 jaar zelfstandig werkt.

Werk je één tot twee jaar als ZZP’er?

Dan kun je bij de ABN AMRO een hypotheek laten berekenen met 75 procent van je inkomen. Ben je tussen de twee en drie jaar actief als ZZP’er?

Dan wordt 90 procent van je inkomen mee berekend voor je hypotheek. Dit betekent dus dat je in de eerste jaren aanzienlijk minder hypotheek kunt krijgen.

Hypotheekadviseur in de buurtVraag het onze onafhankelijke hypotheekadviseur

Een hypotheek berekenen flexibel inkomen valt niet mee. Het is daarom altijd aan te raden om dit te laten doen door een onafhankelijk hypotheekadviseur, zodat je zeker weet dat de berekening helemaal in orde is.

Je kunt je vervolgens direct laten adviseren

Advies Nederland staat hierin graag voor je klaar. Je kunt al je vragen voorleggen aan onze onafhankelijk hypotheekadviseur, je krijgt een goede berekening en een maatwerk advies.

Zie jij dit wel zitten? Schrijf je dan online in voor een gratis hypotheekgesprek met onze onafhankelijke hypotheekadviseur.

Advies Nederland Banner