Hoe werkt een hypotheek berekenen voor 30 jaar vast

Een hypotheek berekenen 30 jaar vast of toch kiezen voor een kortere periode?

Maak online een gratis hypotheekafspraak of lees mijn artikel.

Waar hypotheek berekenen 30 jaar vast

De rentevaste periode is belangrijk, maar er zijn natuurlijk meer zaken die een belangrijke rol spelen, zoals:

  • Hypotheekvoorwaarden
  • Eventuele boeterente
  • Mogelijkheden tot boetevrij aflossen
  • De hypotheekvorm
  • Status van de hypotheekverstrekker

Neem gerust contact op met Advies Nederland.

Hypotheek berekenen 30 jaar vastIs een lange rentevaste periode slim?

Een hypotheek berekenen 30 jaar komt zeker veel voor, maar in hoeverre is het nu verstandig om voor een lange rentevaste periode te kiezen?hypotheekrente 30 jaar vast verstandig

Is de hypotheekrente 30 jaar vast verstandig? Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Je moet natuurlijk vooral uit gaan van je eisen wensen en eisen voor je hypotheek.

Je gaat een lange financiële verplichting aan

Met een hypotheek 30 jaar vast ga je een financiële verplichting aan voor lange tijd. De vraag is natuurlijk in hoeverre je hier bereid toe bent en je moet overwegen hoeveel zekerheid je wilt.

Zekerheid van je rente hangt natuurlijk samen met de rentevaste periode die je kiest. Uiteindelijk neem je in alle gevallen wel een beetje een gok.

Het blijft een gok die je neemt

hypotheekrente 30 jaar vast annuiteitEen hypotheek afsluiten voor 30 jaar met een rentevaste periode van 30 jaar biedt je optimale zekerheid, maar brengt wel het risico mee dat rentes zakken en je te veel betaalt.

Kies je ervoor om een korte rentevaste periode te nemen, zoals 5 of 10 jaar? Dan kan het zijn dat de rentetarieven zijn gestegen, waardoor je flink meer gaat betalen.

Hoe je het ook wendt of keert, het blijft in alle gevallen dus een risico. Het is aan jou om te bepalen welke kant van het risico jij wilt nemen. Wij kunnen je hierbij adviseren.

De rentevaste periode bepaalt je lasten

Stel, je hebt bij de Hypotheker een hypotheek berekend en je wilt deze gaan afsluiten.

De vraag is dan natuurlijk of je een lange of een korte rentevaste periode wilt.

Je ziet in dit geval dat de rente vaak hoger ligt naar mate je kiest voor een langere rentevaste periode. Dit heeft te maken met het feit dat de hypotheekverstrekker zich ook wil indekken.

De hypotheekverstrekker moet zich indekken

Je sluit een hypotheek af met een hypotheekrente 30 jaar vast annuiteit, bijvoorbeeld.

Op het moment van afsluiten ligt de hypotheekrente laag.hypotheek 30 jaar vast

Het risico is aanzienlijk dat hypotheekrenten gaan stijgen in 30 jaar en jij hebt een laag tarief vastgezet.

Dit betekent dus een risico voor de hypotheekverstrekker, dus betaal je direct een hogere rente.

Geldt dat bij alle hypotheekvormen?

Ja, in principe geldt dit voor alle hypotheken. Het maakt niet uit of je annuïtair of lineair wilt gaan aflossen. Het maakt hierbij ook niet uit bij welke hypotheekverstrekker je aanklopt.

Kies je bijvoorbeeld voor een hypotheek met hypotheekrente 30 jaar vast ING, dan betaal je ook meer rente dan wanneer je de hypotheekrente voor slechts een jaar vast zet.

Hoe zien de rentetarieven eruit?

Je kunt natuurlijk eens kijken naar de actuele rentestanden en deze vergelijken met rentetarieven uit het verleden.

Hoe liggen de verhoudingen

Zijn de rentetarieven voor hypotheken op dit moment aan de hoge kant? Dan kun je misschien beter het risico nemen om te kiezen voor een korte rentevaste periode.

Zijn de rentetarieven nu juist een beetje aan de lage kant? Dan zou het verstandig kunnen zijn om te kiezen voor een langere rentevaste periode.

hypotheek afsluiten voor 30 jaarJe hebt nooit garanties

Een hypotheek berekenen 30 jaar vast op basis van rentetarieven is altijd goed, maar bedenk je wel dat je je niet vast kunt houden aan de rentetarieven uit het verleden.

We hebben met de economische crisis te maken gehad, waardoor de hypotheekrente ook werd beïnvloed. Je kunt nooit precies voorspellen van de hypotheekrente gaat doen.

Maar er zijn toch online prognoses?

Er zijn inderdaad wel prognoses te vinden op internet. Deze kun je gebruiken bij een hypotheek berekenen 30 jaar vast, maar ook dit biedt geen garanties.

De prognoses laten niet allemaal hetzelfde zien en uiteindelijk blijft het altijd afwachten wat de rentetarieven werkelijk gaan doen. De beste analisten kunnen je geen garanties geven.

Wat moet ik dan aangeven in de berekening?

Ga je een berekening maken voor een Allianz hypotheek en wil je een hypotheek berekenen 30 jaar vast? Dan kun je dit in de berekening aangeven. Je kunt de periode veranderen.

Door de rentevaste periode steeds te wijzigen zie je ook duidelijk de verschillen in maandlasten. Dit geeft aan dat de rentevaste periode zeker wel een belangrijke keuze is.

‘Kort is altijd beter!’allianz hypotheek

Er wordt vaak snel geroepen dat een korte rentevaste periode altijd beter is, omdat je minder risico zou lopen, ongeacht of het om een Rabobank hypotheek of ING hypotheek gaat, bijvoorbeeld.

Deze stelling is zeker niet juist. In sommige situaties is het zelfs aan te raden om een langere periode te kiezen. In dat geval is een hypotheek berekenen 30 jaar vast een goede keuze.

Er worden stijgingen verwacht

Op dit moment staan de hypotheekrenten bijzonder laag en dat zou dus zeker wel het moment zijn om te profiteren. Op den duur gaat de rente toch weer stijgen.

Je kunt een hypotheek berekenen 30 jaar vast om te profiteren van de lage hypotheekrente, maar dit vaagt het risico niet helemaal weg. De hypotheekrente kan nog verder omlaag.

Hypotheekvoorwaarden zijn minstens even belangrijkhypotheekrente 30 jaar vast ing

Het is ook goed om je te bedenken dat de rentevaste periode niet het enige is dat je aandacht nodig heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de hypotheekvoorwaarden?

Ga je een hypotheek berekenen 30 jaar vast, dan moet je zeker aandacht aan de voorwaarden besteden. Je zit er voor lange tijd aan vast.

Wil je oversluiten tijdens de rentevaste periode, dan moet je boeterente betalen. Dit staat in je hypotheekvoorwaarden en is zeker een belangrijk punt van aandacht.

Goedkoopste hypotheek berekenen 30 jaar vast

Een hypotheek berekenen 30 jaar vast kan de juiste keuze zijn, maar dit hoeft niet. Wij controleren dit graag voor je, op basis van jouw gegevens, wensen en eisen.

Wij kunnen je hypotheek berekenen 30 jaar vast tijdens een gratis hypotheekgesprek. Heb jij interesse?

Meld je dan direct online aan en dat spreken we elkaar snel!

Advies Nederland Banner