Hoe werkt een huis verkopen?

Je huis verkopen doe je natuurlijk niet van de ene op de andere dag.

Daarom helpen wij u graag gratis verder d.m.v. een gratis adviesgesprek.

Kan ik zelf mijn eigen huis verkopen?

Ja dat kun jij zeker! Advies Nederland vertelt je meer over wat je kunt verwachten als je een woning gaat verkopen. Bekijk onze stap voor stap uitleg.

Daarnaast geven wij je een handig stappenplan huis verkopen en bieden wij je meer informatie over de gang van zaken in diverse situaties.

Wil je toch meer weten of zit je nog met vragen? Dan ben je bij ons welkom voor een gratis hypotheekgesprek.

Deze kunt u bij ons aanvragen via het contactformulier.

Huis verkopenStappenplan huis verkopen

Een huis verkopen is niet moeilijk, maar je komt wel voor wat beslissingen te staan. Daarnaast kun je meerdere acties ondernemen om de woning wat sneller te verkopen.

Hoe verkoop je een woning?

  • Voorbereiding
  • Promoten
  • Bezichtigingen
  • Onderhandelen
  • Huis verkopen
  • Overdracht van eigendom

Hieronder nemen we deze stappen kort door, zodat je ook weet wat het inhoudt. Ga je een huis verkopen, dan kun je in ieder geval in grote lijnen ons stappenplan huis verkopen volgen.

Voorbereiding huis verkopen

In deze eerste fase moet je de nodige beslissingen nemen voordat je daadwerkelijk stappen zet om de woning te gaan verkopen.

Als je eenmaal hebt besloten dat je je huis wilt verkopen, dan moet je bijvoorbeeld de verkoopprijs gaan vaststellen.Huis verkopen

Dit gebeurd via een taxatie van de woning

Uiteraard moet je ook nadenken over of je een makelaar wilt inschakelen voor de verkoop van je woning. Misschien wil je wel zelf je huis verkopen, zonder makelaar.

Dit zijn beslissingen die je eerst moet nemen voor je verder gaat. Wil je meer weten over het zelf verkopen van een woning. Lees dan vooral verder.

Je woning promoten

Als je hebt besloten om je huis te verkopen met een makelaar, dan zal de makelaar zorgen voor de nodige promotie van de woning. Iedere makelaar heeft hier een eigen werkwijze in.

Je kunt natuurlijk zelf ook de woning promoten, bijvoorbeeld via social media. Als je makelaar de woning promoot, dan betekent dit niet dat jij niet mag promoten. Dit kan gewoon samengaan.stappenplan huis verkopen

Verkoop je de woning zonder makelaar?

Dan heb je de promotie daarmee ook voor eigen rekening genomen. Ga je je huis verkopen via social media, ga je promoten op Marktplaats of zet je de woning in meerdere (lokale) kranten?

Er zijn eindeloos veel manieren om je woning te promoten. Bekijk ons overzicht met websites waar jij de woning gratis te koop kan zetten.

Bezichtigingen regelen Huis verkopen zonder makelaar

Heb je een aantal geïnteresseerden? Dan is het tijd om de bezichtigingen te gaan regelen als je zelf je huis verkoopt. Zorg ervoor dat je woning er perfect uitziet op de dag of dagen van bezichtigingen.

Maak alles netjes en schoon, zorg ervoor dat de eventueel nodige onderhoudsklussen zijn uitgevoerd en geef kijkers het gevoel dat zij echt welkom zijn.

Bereid jezelf altijd goed voor

Natuurlijk is het goed om je verkoop verhaal voor te bereiden. Benoem alle positieve punten van het huis en de omgeving.

In de meeste gevallen kun je de bezichtigingen natuurlijk ook overlaten aan je makelaar als je deze hebt ingeschakeld. Ook dan moet je er wel voor zorgen dat je woning er zo goed mogelijk uitziet.zelf huis verkopen zonder makelaar

Onderhandelen over de woningprijs

Je huis verkopen gaat zomaar niet. In de meeste gevallen krijg je eerst biedingen die (ver) onder je vraagprijs liggen. Het is aan jou om te beslissen of je wel of niet akkoord wilt gaan met deze biedingen.

Vind je een bod echt te laag? Dan sla je het af. Weet je het niet zeker? Neem dan de tijd om erover na te denken of overleg met je makelaar.

Je kunt altijd onderhandelen. Dit is iets wat je niet mag vergeten. Ook wanneer je woning al langere tijd te koop staat ben je nooit verplicht om een bod te accepteren dat je te laag vindt.

Je huis verkopen

Zijn de onderhandelingen succesvol verlopen en heb je een bod geaccepteerd? Dan kan het koopcontract worden ondertekend. Je hebt je huis dan daadwerkelijk verkocht. Dit betekent natuurlijk niet dat je direct de deur uit moet stappen, zodat de nieuwe bewoner in kan trekken.

Je kunt met de koper van het huis afspreken wanneer de overdracht zal zijn. Ook hierover kun je in de meeste gevallen goed onderhandelen wanneer dat nodig is.

huis verkopen tipsOverdracht van eigendom

Op de afgesproken dag vindt de overdracht van eigendom plaats.

De koper heeft op dit moment de mogelijkheid om nog eens door de woning te lopen en deze te inspecteren. Wanneer dit gedaan is, dan kan de woning daadwerkelijk worden opgeleverd.

Met de eigendomsoverdracht ben je klaar met het stappenplan huis verkopen. De woning is niet meer van jou en de nieuwe eigenaar kan ermee aan de slag om de woning ‘eigen’ te maken.

Huis verkopen kosten

Een huis verkopen brengt altijd kosten met zich mee, of je nu een makelaar inschakelt of niet. Wil je zelf huis verkopen zonder makelaar? Dan kun je natuurlijk wel aanzienlijk op de kosten besparen.

Je hoeft geen courtage te betalen en dit betekent bij de verkoop van de gemiddelde eengezinswoning toch al een besparing van zo’n 4.000 euro. Je hoeft ook geen opstartkosten te betalen en ook de intrekkingskosten worden niet in rekening gebracht.

Bespaar direct op de verkoopkosten

Uiteindelijk bespaar je duizenden tot soms wel meer dan 10.000 euro bij een huis verkopen zonder makelaar. Dit klinkt aantrekkelijk, maar bedenk je wel dat een makelaar ook belangrijke voordelen biedt.

Zo kan de makelaar onder meer natuurlijk de promotie en de bezichtigingen regelen. Vergeet bij je huis verkopen Funda niet. Heb je geen makelaar die je woning hier aanbiedt? Dan kun je de woning zelf op Funda (en andere verkoopsites) plaatsen.

huis verkopen kostenHuis verkopen makelaar

De kosten huis verkopen met een makelaar lopen vanzelfsprekend wat hoger op. De zaken die we in de vorige alinea hebben genoemd, zoals courtage en opstartkosten, moet je in dit geval natuurlijk wel betalen.

De besparing die we eerder noemden is de hoeveelheid aan extra kosten die je moet betalen als je je woning verkoopt met makelaar.huis verkopen makelaar

Het vergelijken van makelaars

Wel is het belangrijk om te weten dat niet elke makelaar dezelfde tarieven en percentages hanteert. Via ons krijgt u het laagste tarief.

De kosten voor een huis verkopen met makelaar zullen dan ook bij de ene makelaar hoger liggen dan bij de andere partij.

Huis verkopen hypotheek aflossen?

huis verkopen en terughurenAls je je huis verkoopt, wat moet je dan met je hypotheek? Je kunt je hypotheek aflossen. In diverse situaties is dit een goede keuze, maar als je een woning terug wilt kopen dan zijn er weer andere mogelijkheden.

Veel mensen vragen zich ook af of een huis verkopen en terughuren mogelijk is. Dit is per situatie verschillend en daarom is hypotheekadvies aan te raden.

Wil jij je woning verkopen en kun je hierbij wel wat advies gebruiken over de verkoop, over je hypotheek of de toekomst?

Maak dan een afspraak voor een gratis hypotheekgesprek.