Huizenprijzen

Wat gaan de huizenprijzen doen? De huizen prijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit wordt mede veroorzaakt door een tekort aan woningen, de lage hypotheekrente en een groeiende economie.

In 2021 was de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning in Nederland € 385.000, een stijging van bijna 12% ten opzichte van het voorgaande jaar. Lees meer over de huizenprijzen 2023.

Wil je een woning kopen? Dan kun je bij Advies Nederland een adviesgesprek aanvragen. Wij informeren je dan vrijblijvend over de mogelijkheden.

Huizenprijzen 2023

Wat doen de huizenprijzen? In sommige regio’s van Nederland, zoals Amsterdam, Utrecht en delen van de Randstad, zijn de huizenprijzen nog hoger dan het landelijke gemiddelde.

Hierbij kan een gemiddelde prijs van € 500.000 of meer geen uitzondering zijn. Dit maakt het voor veel mensen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden, vooral in populaire stedelijke gebieden.

Daarnaast is er sprake in de huidige huizenmarkt van een scheefgroei tussen de vraag naar woningen en het aanbod. Het tekort aan woningen leidt tot een sterke concurrentie onder kopers en een stijging van de huizenprijzen.

Hierdoor wordt het voor sommige groepen, zoals starters en mensen met een lager inkomen, steeds moeilijker om een woning te kopen.

Dit heeft weer gevolgen voor de sociale cohesie en de economische groei van Nederland. Wil je kopen? Vraag dan een hypotheekvoorstel aan dat aansluiten op je wensen.

Huizenprijzen 2024

Wanneer dalen de huizenprijzen? Over het algemeen worden er geen grote dalingen in de huizen prijzen verwacht, maar er zijn wel signalen dat de stijging van de prijzen zal afnemen.

De lage hypotheekrente zal waarschijnlijk nog een tijdje laag blijven, maar er zijn ook andere factoren die van invloed zijn op de huizenmarkt, zoals de ontwikkelingen rondom de coronapandemie, de demografische veranderingen en de klimaatproblematiek.

De juiste hypotheek informatie vind je in ons blog over hypotheek afsluiten tips. Een interessant artikel met alle ontwikkelingen en verwachtingen voor de komende jaren.

Wil je ook gebruik maken wanneer de prijzen van woningen dalen? Vraag dan een adviesgesprek aan met Advies Nederland. Dit is gratis, onafhankelijk en vrijblijvend. Dit kan ook over hoe neem je overwaarde van een huis op.