OSB Platen Behangen en Verven

OSB platen, bekend om hun stevigheid en veelzijdigheid, worden vaak gebruikt in de bouw en voor diverse doe-het-zelfprojecten.

Hoewel OSB van nature een ruwe en industriële look heeft, kun je deze platen gemakkelijk een esthetische upgrade geven door ze te behangen of te verven.

In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je OSB platen kunt transformeren voor een meer afgewerkte uitstraling.

Dit is een voorbeeld van OSB platen die wij hebben afgewerkt.

Voorbereiding van OSB Platen

Schoonmaken: Begin met het verwijderen van stof en vuil van de OSB platen met een borstel of stofzuiger. Een schone ondergrond zorgt voor een betere hechting van verf of behanglijm.

Schuren: OSB platen hebben een ruwe textuur. Voor een gladder oppervlak, schuur je de platen lichtjes met middelgrof schuurpapier. Verwijder na het schuren het stof weer grondig.

Gronden: Breng een primer aan speciaal geschikt voor hout of OSB. Dit zorgt voor een betere hechting en maakt het oppervlak egaler, wat vooral belangrijk is bij het verven.

Lees deze uitgebreide handleiding over OSB platen behangen.

OSB Platen Behangen

 1. Keuze van Behang: Kies voor een dikker, steviger behang, aangezien dunner behang de structuur van de OSB platen kan laten doorschijnen.
 2. Lijm Aanbrengen: Gebruik een lijm die geschikt is voor het type behang en de textuur van OSB. Breng de lijm gelijkmatig aan op de plaat.
 3. Behang Plaatsen: Breng het behang zorgvuldig aan op de OSB plaat. Zorg ervoor dat het recht en zonder bubbels of rimpels is. Ontdek hier wie het beste renovlies behang verkoopt.
 4. Afwerken: Snijd overtollig behang af en laat het geheel goed drogen.

OSB Platen Verven

 1. Kies de Verf: Gebruik een verf die geschikt is voor hout en bij voorkeur een die de textuur van OSB kan maskeren. Matte of zijdeglans afwerkingen werken meestal het beste.
 2. Aanbrengen: Verf de OSB platen met een roller of kwast. Begin met een dunne laag en laat deze volledig drogen. Schuur lichtjes tussen de lagen door voor een gladder resultaat.
 3. Tweede Laag: Breng indien nodig een tweede laag aan voor een betere dekking en een uniforme uitstraling.
 4. Afwerking: Overweeg een beschermende laklaag aan te brengen voor extra duurzaamheid, vooral als de platen worden blootgesteld aan slijtage.

Wil je laten behangen? Dan is dit de beste renovlies behanger.

Tips en Adviezen

 • Testen: Probeer de verf of het behang uit op een klein stukje OSB om te zien hoe het materiaal reageert en eruitziet.
 • Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie bij het verven of behangen binnenshuis.
 • Gereedschap: Gebruik het juiste gereedschap voor een professioneel resultaat. Een goede kwaliteit roller of kwast maakt een groot verschil.
 • Behang: Het strakste resultaat krijg je met renovatievlies.

OSB Platen kun je Afzonder Zonder te Stucen

Het behangen of verven van OSB platen kan de look en feel van een ruimte aanzienlijk veranderen.

Met de juiste voorbereiding en materialen kun je deze veelzijdige platen transformeren in een aantrekkelijk onderdeel van je interieur.

Experimenteer met kleuren en texturen om een unieke sfeer te creëren die bij jouw stijl past.