Energie vergelijken

Je energie vergelijken? Advies Nederland kan je energie laten vergelijken met alle aanbieders. Op deze manier betaal je nooit meer teveel. Wie wil dat nou niet?

Binnen slechts 5 minuten kun je een grondige vergelijking maken van alle energieleveranciers in onze energievergelijker, zodat je zonder aarzelen kunt overstappen naar de meest voordelige optie.

Een vergelijking zal inzicht geven in de kosten en mogelijke besparing. Iets wat in de huidige energiemarkt echt een aanrader is. Maak gebruik van een gratis check!

Hoe werkt energie vergelijken?

Als gevolg van een toegenomen stabiliteit op de markt, verwachten we dat de gasprijzen op de inkoopmarkt in 2023 zullen dalen.

Het is belangrijk op te merken dat de tarieven die leveranciers aanbieden sterk kunnen variëren, omdat zij verschillende inkoopmomenten en -strategieën hanteren.

Op de ene dag is er dus meer aanbod dan op de andere dag. Raadpleeg onze vergelijker voor het actuele aanbod. Voor meer informatie over de situatie, bekijk hier ons advies.

Mocht u willen besparen op hoge energie kosten dan raden wij zonnepanelen of een hybride warmtepomp aan. Dit zal de maandelijkse energiekosten enorm drukken.

Wijzigingen per 1 januari 2023

 1. Prijsplafond energie. Vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 geldt er een prijsplafond voor energie om huishoudens in Nederland te compenseren voor de hoge energieprijzen. Het energieplafond bestaat uit twee onderdelen:
 • Een maximumprijs per m3 gas en per kWh (het prijsplafond).
 • Een maximum energieverbruik waarop deze prijzen van toepassing zijn (het verbruiksplafond).
 1. Terugkeer naar 21% btw op stroom en gas. Na een tijdelijke verlaging van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022, waarbij de btw op stroom en gas werd verlaagd van 21% naar 9%, zal het btw-percentage vanaf 1 januari 2023 weer teruggaan naar 21% van de totale kosten.
 2. Wijzigingen in energiebelasting. In 2023 zal de energiebelasting op stroom en gas worden verhoogd. De mate van verhoging is afhankelijk van het verbruik. Daarnaast zal de Opslag Duurzame Energie (ODE) worden samengevoegd met de energiebelasting, waardoor deze niet meer apart zal worden vermeld op de energierekening. Tot slot zal de vermindering op energiebelasting worden verlaagd van -€824,77 naar -€596,86.

Waarom energie vergelijken

Bespaar op je energierekening!

Door het vergelijken van energieleveranciers kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen. Profiteer van scherpe welkomstkortingen en actietarieven bij het afsluiten van een nieuw contract.

Het vergelijken van energie is eenvoudig!

Binnen 1 minuut kun je ontdekken welke leverancier het beste aanbod heeft. Maak je geen zorgen, wij zorgen voor een vlotte overstap, zodat je geen moment zonder stroom of gas komt te zitten.

Gratis overstapservice

Je kunt gratis gebruik maken van onze vergelijker. Als je via ons overstapt, regelen wij de overstap naar de nieuwe energieleverancier. Vraag je je af hoe we geld verdienen?

Wij ontvangen een kleine vergoeding van de leverancier voor het aanbrengen van jou als klant.

Deze vergoeding is bij elke leverancier hetzelfde, wat betekent dat we nooit een leverancier bevoordelen in de resultaten.

Loont energie vergelijken

Ja, energie vergelijken loont absoluut. Door verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken, kun je vaak aanzienlijk besparen op je energierekening.

Er zijn vaak scherpe welkomstkortingen en actietarieven beschikbaar bij het afsluiten van een nieuw contract. Deze kortingen kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Het vergelijken van energie is tegenwoordig eenvoudig en snel, vaak binnen enkele minuten geregeld. Het is de moeite waard om regelmatig te checken of je nog steeds de beste deal hebt.

Door over te stappen naar een voordeligere leverancier kun je geld besparen en je maandelijkse lasten verlagen, zonder gedoe of onderbrekingen in je energievoorziening.

Top 10 energieleveranciers in Nederland

De genoemde leveranciers zijn in willekeurige posities opgesteld:

 • Vattenfall
 • Greenchoise
 • Eneco
 • Innova energie
 • Budget energie
 • Energie direct
 • United Consumers Energ
 • Powerpeers
 • Engie
 • Vandebron

Energievergelijker van Advies Nederland

Onze energievergelijker maakt het gemakkelijk om energie te vergelijken. Vul simpelweg je postcode, huidige leverancier, energieverbruik en eventueel het aantal zonnepanelen in. Daarnaast kun je je voorkeuren aangeven in de vergelijker.

Je kunt filteren op verschillende criteria:

 1. Looptijd: Kies de gewenste duur van het energiecontract (1, 2, 3, 4, 5 jaar of variabel).
 2. Vrij opzegbaar: Geef aan of je een contract met de mogelijkheid tot vrije opzegging wilt (ja, nee of geen voorkeur).
 3. Duurzaamheid: Selecteer of je alleen duurzame producten wilt tonen of niet.
 4. Energietarief: Kies tussen een vast tarief, variabel tarief of geef geen specifieke voorkeur aan.
 5. Energieleverancier: Je kunt filteren op specifieke energieleveranciers, zoals Budget Energie, DELTA Energie, ENGIE, Eneco, Green NL, Greenchoice, Innova Energie, NLE Energie, NeoSmart Energie, NoordEnergie, OXXIO, PowerPeers, Pure Energie, Samen Om, UnitedConsumers Energie, Vandebron of Vrijopnaam.

Nadat je je gegevens en voorkeuren hebt ingevuld, zie je in één overzicht de beste en goedkoopste energieleverancier die past bij jouw energieverbruik.

Energieleverancier vergelijken

Alle energieleveranciers in Nederland hebben een leveringsvergunning van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder op de markt.

Met tientallen actieve leveranciers in de energiemarkt kan het echter lastig zijn om een keuze te maken. Hoewel je de kwaliteit van de stroom niet kunt vergelijken, kun je wel letten op prijs, duurzaamheid en service van de leverancier.

Onze vergelijker biedt een breed scala aan leveranciers, waardoor je eenvoudig contracten kunt vergelijken en zo je keuze gemakkelijker kunt maken.