Pensioengat2018-07-03T18:27:39+00:00

Pensioengat

Heb ik een pensioengat? Men spreekt van een pensioengat wanneer u de norm van 70% van uw laatstverdiende loon inclusief uw AOW niet haalt. Het is een tekort aan pensioeninkomen. U ontvangt minder dan wat u in een optimale situatie had kunnen opbouwen.

Een tekort in pensioenen is een rekbaar begrip. Het komt niet vaak voor dat iemand die norm haalt. Wij formuleren het anders. Een situatie waarbij er onvoldoende is opgebouwd om als gepensioneerde rond te komen.

De meeste mensen ontvangen een pensioenbedrag dat ligt tussen die maximale norm en het niet rond kunnen komen. Wat u ook ontvangt als gepensioneerde. Of het voldoende is om uw lasten te betalen en te genieten van uw oude dag is de vraag.

Iedere situatie is anders. Weet u eigenlijk wel wat u later aan pensioen ontvangt? Kom in actie voordat het te laat is. Hoe kan ik mijn pensioengat aanvullen? Schrijf u bij ons in voor een pensioenadvies en laat het berekenen. Maak meteen een kosteloze afspraak met onze pensioenadviseur!   

Pensioengat berekenen

Hoe kan ik mijn pensioengat berekenen? Ouderdomspensioen is een algemeen woord voor het inkomen wat u als gepensioneerde ontvangt. Dit pensioen bestaat uit drie delen:Heb ik een pensioengat

 • De AOW, een basispensioen voor iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt. U bent hiervoor verzekerd indien u in Nederland woont en/of werkt. Sociale zekerheid die door de overheid voor u wordt opgebouwd.
 • Pensioenopbouw via een werkgever. Een deel van uw salaris wordt gedurende de tijd dat u werkt, apart gezet via een pensioenfonds.
 • Eventueel zelf opgebouwde pensioenen. Een aanvulling om een pensioengat te voorkomen. Hier zijn een aantal mogelijkheden voor. Het pensioensparen: lijfrente en banksparen.

Het Nederlandse pensioenstelsel is kwalitatief heel goed. Maar dat zegt niets over de houdbaarheid. Pensioenfondsen hebben nog steeds last van de extreem lage rente.

Is dit blijvend? Dan kan men de pensioenuitkering verlagen. En helaas komt dit steeds dichterbij! Hoogste tijd om u nu te gaan verdiepen in uw pensioen! Meld u aan voor een pensioencheck. Deze is gratis aan te vragen via het contactformulier.

Pensioengat, wat is dat?

Heeft u inzicht in wat u tot op heden aan pensioen heeft opgebouwd? Zo nee, dan is het heel raadzaam om dit eerst eens op te vragen. Alle informatie over uw pensioenopbouw is te vinden op de site mijn pensioenoverzicht.nl.

U logt in met uw DigiD en uw persoonlijke pensioengegevens staan direct op het beeldscherm. Een totaaloverzicht van uw AOW plus het opgebouwde pensioen bij uw werkgevers.

In het overzicht ziet u wat u per maand als gepensioneerde ontvangt. Het te verwachten pensioen is uiteraard een schatting. Zowel de prestaties van het pensioenfonds als veranderingen in uw persoonlijke situatie hebben invloed op uw uiteindelijke pensioen.

U kunt hier alles over lezen op de website en deze pagina pensioengat, Zorg ervoor dat u voldoende kennis en inzicht heeft in uw eigen pensioen. Heeft u een tekort en wilt u een pensioengat oplossen? Vraag dan onze gratis pensioencheck aan.  

Pensioengat, wat is dat

Waar is de hoogte van uw pensioen van afhankelijk?

Ga er niet vanuit dat als u bij een bedrijf werkt met een pensioenregeling, u een tekort kunt voorkomen. Wat is de oorzaak? In Nederland hanteert men diverse pensioensystemen:

 • Uw pensioen bestaat uit een percentage van het laatst verdiende loon. Of u het maximale percentage van 70% haalt? Dat is afhankelijk van aantal dienstjaren en het percentage wat u jaarlijks opbouwt.
 • Bij deze regeling bouwt u pensioen op over uw gemiddelde salaris. Dit ligt lager dan een eindloonregeling.
 • Beschikbaar premiesysteem. Een spaarvorm waarbij uw premie wordt belegd.

De uiteindelijke hoogte van uw pensioenopbouw via de werkgever is dus afhankelijk van een aantal factoren:

 • Pensioensysteem: eind- of middelloon of beschikbaar premiesysteem.
 • Jaarlijkse opbouw.
 • Aantal jaar opbouw.

U leest het goed, de opbouw van een pensioen is complex. Vandaar dat de meeste mensen zich ook niet bewust zijn van een pensioengat. 

Oorzaken pensioengat Oorzaken pensioengat

Er zijn nog meer factoren die een te kort kunnen veroorzaken. We noemen de meest voorkomende:

 • Een pensioenbreuk door verandering van werkgever.
 • U bent eerder gestopt met werken.
 • Indien u een periode niet heeft gewerkt.
 • Bij het parttime werken.
 • Wanneer u later bent gaan werken.
 • U heeft een bepaalde periode in het buitenland gewoond en/of gewerkt. Let op, er wordt dan ook geen AOW opgebouwd!
 • Bij een echtscheiding. Uw ex-partner heeft recht op een deel van uw pensioen.
 • Er is geen pensioenregeling bij het bedrijf waar u werkzaam bent.
 • De (slechte) pensioenregeling die men hanteert.
 • U heeft als zzp’er geen pensioen opgebouwd.

Staan er factoren bij die op uw situatie van toepassing zijn? Waarschijnlijk beantwoord 99% deze vraag met ‘ja”. Dit in combinatie met de huidige en sombere financiële ontwikkelingen en vooruitzichten van de pensioenfondsen!

Zekerheid bestaat vandaag de dag niet meer. Wacht niet langer en creëer uw eigen zekerheid. Kan ik goedkoop mijn pensioengat dichten? Zeker! Vraag om meer informatie.

Is een pensioengat te voorkomen?

Een kort en krachtig antwoord: nee! In de bovenstaande alinea’s heeft u kunnen lezen dat een pensioengat bijna niet te voorkomen is. Wie is er vandaag de dag nog vanaf de eerste tot laatste werkdag werkzaam bij één werkgever?

Over het algemeen hanteert men de middelloonregeling. Gaat u meer verdienen? Dan wordt dat verwerkt in de opbouw van uw pensioen. U ontvangt het gemiddelde. Wat kunt u wel doen om een tekort te voorkomen of beperken?

Bij wisseling van werkgever het opgebouwde pensioen overhevelen naar een andere pensioenregeling. Gelukkig bestaan er wel verschillende mogelijkheden om uw tekort te repareren. Het is nu van belang om uw situatie in kaart te brengen.

De gevolgen van een tekort zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Denk aan uw hypotheekschuld of misschien woont u in een huurhuis. Zorg nu eerst voor duidelijkheid, neem voorzorgsmaatregelen en voorkom financiële problemen later.

Repareren pensioengat

Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om uw pensioengat te repareren. U kunt zelf gaan investeren in uw pensioen. Bijvoorbeeld, door extra te sparen. Maar het afsluiten van een pensioenverzekering of bankspaarrekening is financieel gunstiger.

Door met een pensioenproduct te sparen, profiteert u namelijk het dubbele fiscale voordeel. Uw vermogen groeit, u ontvangt rente en betaalt hier geen belasting over.

U betaalt pas inkomstenbelasting bij uitkering. En gezien u als gepensioneerde in een lager belastingtarief valt!  Dit zijn dus twee zeer aantrekkelijke mogelijkheden met ook nog eens een dubbel fiscaal voordeel. Meerdere opties waarmee u uw pensioentekort kunt repareren en oplossen.

Behoud zelf de controle over uw financiële mogelijkheden. Begin nu met het nemen van maatregelen om uw tekort te repareren. Hoe? Wij bieden u een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek aan. Meld u aan voor een gesprek met onze pensioenadviseur. U ontvangt een onafhankelijk advies op maat.

Pensioengat ZZP’ers

Pensioengat ZZP’ers

ZZP’ers hebben alleen recht op een AOW-uitkering. U heeft dus een pensioengat. Veel ZZP’ers verdiepen zich niet in hun pensioen. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 50% ook niets heeft geregeld. Terwijl het juist zo van belang is om uw pensioen wel goed te regelen!

Wat zijn de mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen:

 • U bouwt vermogen op en de premie is fiscaal aftrekbaar.
 • Zelf een reserve opbouwen. Indien u winst maakt mag u (onder voorwaarden) geld reserveren voor uw pensioen. Let hierbij op de fiscale regels!
 • Het is soms mogelijk om de pensioenregeling van uw laatste werkgever te laten doorlopen.
 • Zelf vermogen opbouwen door te beleggen of sparen.
 • Het aflossen van uw hypotheekschuld.

Voorkom dat u als gepensioneerde straks moet leven alleen van uw AOW. Het is niet verplicht om een aanvulling te regelen maar u wilt later toch ook genieten van uw pensioen! 

Pensioengat aanvullen fiscaal Pensioengat aanvullen fiscaal

Ondanks dat het Nederlandse pensioenstelstel tot de top van de wereld hoort, rommelt het in de wereld van pensioenen. Zekerheid bestaat niet meer, de financiële vooruitzichten bij pensioenfondsen zijn somber.

Het is maar de vraag of dit pensioenstelsel voor de volgende generaties zo kan blijven bestaan. Op dit moment zijn de pensioenuitkeringen al niet meer gegarandeerd.

Gaat het slecht, dan kunnen de uitkering omlaag. De houdbaarheid van ons stelsel is verbeterd maar die winst is ten koste gegaan van het niveau en de zekerheid. Blijft de rente zo laag? Dat is mooi voor uw hypotheek maar niet voor uw pensioen!

Hoe zich dit allemaal verder zal gaan ontwikkelen? Is koffiedik kijken. Eén ding is zeker, verdiep u “nu” in uw pensioengat en investeer op tijd! Zorg ervoor dat u straks minder afhankelijk bent van pensioenfondsen en veranderingen.

Neem zelf de regie en vraag advies aan een onafhankelijke pensioenadviseur.

Pensioengat? Vraag een onafhankelijk advies

U heeft het allemaal kunnen lezen! Verdiep u in de opbouw van uw pensioen. Neem nu de maatregelen om uw pensioengat te repareren. Wacht niet langer maar kom “nu” in actie. U heeft een tekort maar ook de toekomst van ons pensioenstelsel ziet er somber en niet rooskleurig uit.

Er zijn diverse pensioenproducten die u zelfs nog dubbel fiscaal voordeel bieden. Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze pensioenadviseurs. Uw huidige financiële situatie wordt in kaart gebracht.

Vervolgens ontvangt u een advies op maat. Een advies, hoe u kunt voorkomen dat u in de toekomst niet met een tekort wordt geconfronteerd. Neem geen risico en meld u aan voor een gratis adviesafspraak. Wij hebben een landelijke dekking.

U bepaalt waar de afspraak plaatsvindt, in alle rust bij u thuis of bij ons op kantoor. Zelfs een afspraak via de webcam behoort tot de mogelijkheden.