Aankoopmakelaar

Wat is de meerwaarde? Kort samengevat: kennis, ervaring, specialist in onderhandelen en advies. In de onderstaande tekst gaan we hier dieper in. Alle aandachtspunten passeren de revue. De taken, voordelen, tarieven en het fiscale voordeel. Wat is het voordeel voor u? Op dit moment is de huizenmarkt volop in beweging. De prijzen stijgen, er worden veel woningen verkocht. Het aanbod neemt af. De aankoopmakelaar is terug!

Hij beschikt als eerste over het nieuwste aanbod. Nog voor u de woning op Funda kunt zien. Bent u na het lezen van deze pagina geïnteresseerd? Heeft u vragen over de mogelijkheden? Meld u aan voor een vrijblijvend adviesgesprek. Het begeleiden, adviseren en onderhandelen is ons dagelijks werk. Door onze landelijke dekking is uw woonplaats geen enkel probleem. Waar u ook woont, onze makelaar komt bij u thuis. Maak die kosteloze afspraak. U bespaart geld door het juiste bod op het juiste moment!

Aankoopmakelaar betekenis 

Bij de koop van een nieuwe woning zijn twee partijen betrokken. De verkopende en aankopende partij. Ons makelaarskantoor bemiddelt bij de verkoop van een woning. Uw aankoopmakelaar adviseert en ondersteunt u bij de aankoop. Denk aan het zoeken naar het huis van uw dromen.Aankoopmakelaar

Meestal een tijdrovende zaak. Het maken van afspraken. Hij begeleidt u tijdens de bezichtiging(en). Het onderhandelen over de verkoopprijs. Indien wenselijk kan hij u ook adviseren over:

 • De waarde van de woning;
 • Bouwtechnische staat;
 • Is een bouwkundige keuring wel of niet nodig;
 • Erfpacht;
 • Ontroerende zaakbelasting.

Maar er is nog meer. Adviseert u over de fiscale, juridische en bouwkundige voor- en nadelen. Controleert de koopovereenkomst en informeert u over hypotheken. Tijdens het kosteloze adviesgesprek worden alle mogelijkheden met u besproken. Wij bieden maatwerk. U bepaalt zelf aan welke ondersteuning u behoefte heeft. De tarieven zijn afhankelijk van uw vraag. Hier komen we later op terug. 

Aankoopmakelaar voordelen

Aankoopmakelaar ook verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar helpt u bij het verkopen van uw woning. Een aankoopmakelaar helpt u bij het kopen van een woning. Een makelaar kan beide rollen vervullen. Dus ja, een makelaar kan zowel aankoop- als verkoopmakelaar zijn. De ene keer bij een aankoop en de andere keer bij een verkoop. Om belangenverstrengeling te voorkomen mag dit niet bij dezelfde woning! Bij de aan- en verkoop werken makelaars nooit voor beide partijen.

Stel dat hij ook werkt voor de verkoper van uw woning. De makelaar kan onmogelijk de beste aankoopprijs voor u bereiken. Dit geldt uiteraard ook voor de verkoper van de woning. Die wil niet dat de bodemprijs bij u bekend is. Een makelaar voor de verkoop is heel normaal. Waarom dan ook geen makelaar voor de aankoop? De expert op het gebied van de woningmarkt. Een woningmarkt die op dit moment weer volop in beweging is. 

Aankoopmakelaar verplicht of niet?

Nee, zowel bij de verkoop als aankoop. U bent niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Koopt u zelf een woning? Heeft u voldoende tijd om te zoeken? Gaat u zelf onderhandelen? Heeft u voldoende inzicht in alle facetten van een aankoop? Dan kunt u geld besparen. Betekent dat u tijd moet investeren in het zoeken, afspraken maken en advies inwinnen.

Plus zelf moet onderhandelen over de koopsom en contractvoorwaarden. Wilt u wel een aankoopmakelaar inschakelen? Dat scheelt u tijd. En dit kan u ook weer geld besparen. De kracht van een makelaar is zijn onderhandelingstactiek. Gelukkig bent u vrij om zelf deze keuze te maken. Lees rustig alle informatie op deze site goed door. Denk goed na over uw eigen situatie. Heeft u voldoende tijd? Bent u een goede onderhandelaar? Wat is de mogelijke besparing? Maak een vrijblijvende afspraak voor advies.  Ook als u een NVM makelaar zoekt dan kunt u bij ons terecht.

Aankoopmakelaar gratisAankoopmakelaar ook verkoopmakelaar

Nee, aan alles hangt een prijskaartje dus ook aan het inschakelen van een makelaar. Meer over de aankoopmakelaar prijzen leest u in de volgende alinea. Wel bieden wij u een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan! Een gesprek in alle rust bij u thuis of op ons kantoor. Aan u de keuze.

Door onze landelijke dekking is uw woonplaats geen enkel probleem. Wat kunt u van ons verwachten tijdens dit gesprek? Het bespreken van uw wensen en verwachtingen. Een toelichting op alle diensten die wij u kunnen aanbieden.

Inclusief een transparant overzicht van de kosten. U vraagt en wij leveren op maat. De kosten zijn inherent aan de afgesproken diensten. Wij beschikken over erkende, competente en ervaren makelaars. Dagelijks is men bezig met het begeleiden en adviseren. Vele kopers maken landelijk gebruik van onze diensten. En wij bieden meer. Ook voor het beste hypotheekadvies kunt u bij ons terecht!

Aankoopmakelaar kosten

Ook wel genoemd: de aankoopmakelaar courtagekosten. Over de hoogte van de courtage is wettelijk niets vastgelegd. De kosten verschillen per makelaar. Vaak is de courtage afhankelijk de aankoopsom of van het resultaat. Een x percentage van het bedrag wat men afkrijgt van de vraagprijs. Ook zijn er makelaars die vaste tarieven rekenen.

Het voordeel hiervan is dat u vooraf weet wat de kosten zijn. Het is dus zinvol om meerdere offertes op te vragen. Maak duidelijke afspraken over de diensten die u wilt afnemen. Ook het aanbod van diensten verschilt per makelaar. Check altijd of de offerte correct en volledig is. Over de hoogte van de courtage kunt u soms onderhandelen! Vergeet de btw niet! Makelaars nemen vaak de btw niet mee in het tarief. Er komt dan nog 21% bij. Onze courtage is duidelijk en transparant. U betaalt alleen voor die diensten waar u behoefte aan heeft. 

Aankoopmakelaar kosten aftrekbaar Aankoopmakelaar kosten

De volgende kosten zijn eenmalig aftrekbaar:

 • De bemiddelingskosten. Bijvoorbeeld: de advies- en afsluitkosten voor uw hypotheek;
 • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte;
 • Taxatiekosten;
 • Kosten van een NHG aanvraag;
 • Bouwrente na het afsluiten van de voorlopige overeenkomst;
 • Kosten nieuwbouw- of verbouwingsdepot.

Zijn de kosten aankoopmakelaar aftrekbaar? Nee, helaas, deze kosten staan niet in dit overzicht! Een tip! Regelt uw makelaar de taxatie? Dan zijn die kosten wel aftrekbaar. Zorg altijd dat u een gespecificeerde factuur ontvangt. Een factuur waarop de taxatiekosten duidelijk zijn. Voor de volledigheid. Een overzicht van de kosten die ‘niet” aftrekbaar zijn:

 • De bemiddelingskosten voor de aankoop van uw woning;
 • Omzet- en overdrachtsbelasting;
 • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte;
 • Bouwrente over de periode voor het afsluiten van de voorlopige overeenkomst;
 • Kosten van onderhoud en verbouwing.

In de volgende alinea gaan we dieper in op een andere mogelijkheid. Het meefinancieren van de courtage kosten.

Aankoopmakelaar meefinancieren hypotheek

U heeft het hierboven kunnen lezen. De courtage is niet fiscaal aftrekbaar. Heeft u op dat moment onvoldoende financiële ruimte? Dan is de volgende optie misschien een mogelijkheid. U kunt de kosten aankoopmakelaar meefinancieren met uw hypotheek. De courtage wordt dan een onderdeel van uw hypotheekschuld.

Een schuld waar u aflossing en rente over betaalt. De hoogte van het hypotheekbedrag moet wel voldoende zijn. Wordt de courtage meegefinancierd? Dan is de hypotheekrente wel aftrekbaar. Let op! De overheid scherpt de hypotheekregels jaarlijks aan. Dit percentage daalt ieder jaar. Bijkomende kosten kunt u tot een bepaald bedrag meefinancieren.

Het maximale hypotheekbedrag voor 2017 is 101% van de woningwaarde. Een deel van de kosten moet u dus zelf financieren. De maximale lening in 2018 is 100%. Bijkomende kosten kunt u vanaf volgend jaar niet meer meefinancieren. Wilt u meer weten? Meld u aan voor een vrijblijvende en kosteloze afspraak. 

Aankoopmakelaar voordelen

 • De makelaar is als eerste op de hoogte. Nog voordat een woning verschijnt op Funda kan hij u informeren.
 • Het bespaart u heel veel tijd. U hoeft niet urenlang te zoeken naar het huis van uw dromen. Alle contacten met de koper, het onderhandelen lopen via de makelaar.
 • Een makelaar heeft kennis en ervaring van de woningmarkt. Kennis die altijd up to date is.
 • Het kopen van een woning is spannend. Emoties spelen een grote rol. Een makelaar blijft realistisch en objectief.

Aankoopmakelaar nadelen

 • De aankoopmakelaar prijs. Advies en begeleiding kosten geld. Prijzen verschillen. Zie de alinea “Makelaar kosten”. Reken gemiddeld op 1% à 2% van de koopsom.
 • Extra kosten, bijvoorbeeld het adverteren.
 • Een commerciële druk. Als de koop maar gesloten is! De makelaar gaat niet voor de laagste aankoopprijs.

Aankoopmakelaar tips Aankoopmakelaar tips

Hoe kiest u een makelaar?  Hoe vindt u de beste makelaar, tegen een gunstige prijs? Plus met uiteraard een optimaal resultaat? Het kopen van een nieuwe woning. Iets wat de meeste mensen niet vaak doen. We geven u een aantal tips:

 • Informeer naar de ervaringen van collega’s, kennissen en familie;
 • Vraag meerdere offertes op;
 • Kloppen de geleverde diensten met de offerte?
 • Welke kosten zijn inclusief en welke kosten moet u extra betalen?
 • Onderhandel over de aankoopmakelaar tarieven;
 • Is men aangesloten bij een brancheorganisatie?
 • Check de voorwaarden goed;
 • Is er een klachtenprocedure?
 • Wat zijn de gevolgen bij beëindiging van het contract?
 • Is een lokale makelaar verstandig? Denk aan de onderhandeling. Is het verstandig als de beide partijen elkaar kennen?

Uiteraard is het ook prettig wanneer er een persoonlijke klik is. U moet uw makelaar kunnen vertrouwen! Uw belang staat voorop en niet het (winst) belang van de makelaar.

Aankoopmakelaar ja of nee

Wij hopen dat u de informatie op deze pagina met plezier heeft gelezen. Informatie met als doel: inzicht in de meerwaarde en mogelijkheden. Is een aankoopmakelaar nuttig? Ja, dat is hij! De keuze is aan u. Wij hebben geen inzicht in uw agenda en portemonnee. Misschien heeft u zelf voldoende kennis in huis. Is onderhandelen een uitdaging en één van uw sterkte kanten.

Heeft u nog vragen en behoefte aan een mondelinge toelichting? Wij bieden u een gratis en geheel vrijblijvend gesprek aan. Meld u aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Wij kunnen nog veel meer voor u betekenen! Ook voor het afsluiten van een hypotheek bent u welkom. Wij vinden de voordeligste en best passende hypotheek voor u! En als u er dan toch bent. Laat ons gelijk al uw lopende verzekeringen checken. Weer een behoorlijke besparing! Vragen over bouwen in Flevoland? Bekijk dan ook eens architect Almere. Een samenwerkend kantoor van Advies Nederland.

Door |2018-03-09T13:32:32+00:0021 februari, 2017|Makelaar|0 Reacties

Geef een reactie