Wat is kosten koper en hoeveel is het?

Wanneer u een huis koopt, zij het een nieuwbouwwoning of een bestaand huis, zijn er altijd meer kosten bij betrokken dan de aankoopsom. In het geval dat deze kosten betaald moeten worden door de persoon die de woning koopt, spreken we bij een bestaand huis van kosten koper (k.k.). 

 

Schrijf je hier in voor een gratis woning aankoop adviesgesprek

 

Kan kosten koper worden meegefinancierd?

Aangezien het steeds moeilijker wordt gemaakt om meer qua hypotheek te lenen, zullen deze kosten op een andere manier gefinancierd worden. Wat valt er onder deze kosten?  

Kosten koper

Zijn deze fiscaal aftrekbaar en hoeveel bent u ongeveer kwijt? De antwoorden op deze vragen kunnen geleverd worden door de hypotheekexperts van Advies Nederland. 

Aangezien het afsluiten van een hypotheek een tijdrovende en lastige onderneming kan zijn, kunt u wel wat hulp gebruiken.

Wat is het kostenkoper percentage?

Meldt u nu aan voor een vrijblijvend adviesgesprek! Onze adviseur zal een berekening voor u maken. De klant staat bij ons centraal, waardoor het advies is aangepast aan uw situatie. Schrijf u direct bij ons in voor een kosteloos hypotheekgesprek! 

 

Bekijk hier hoe het kopen van een huis werkt

 

Kosten koper betekenis

Een kosten koper uitleg wanneer u een bestaand huis wilt kopen, is uiteraard zeer handig. U wilt natuurlijk weten op welke kosten u naast de koopsom moet rekenen. 

De kosten worden over het algemeen onderverdeeld in aankoopkosten en financieringskosten. Normaal gesproken maken deze ongeveer 6% uit van de totale aankoopsom van de woning. 

Kosten Koper berekenen

Naast het feit dat het voor veel mensen lastig is om een hypotheek af te sluiten, wordt het ook steeds duurder. Dit komt door de onvermijdelijk stijgende hypotheekrentes, maar ook omdat u minder kunt lenen.

Om die reden is het tegenwoordig essentieel om eigen middelen in te brengen wanneer u een huis koopt. Zonder eigen inbreng wordt het lastig om alle kosten te kunnen financieren.

Hoeveel moet ik dan betalen?

Wilt u een overzicht van de kosten die voor u zullen gelden en de middelen die u kunt inbrengen? Vraag dan een persoonlijk gesprek met ons aan voor een passend hypotheekadvies.

Geen eigen geld en wilt u de kosten koper meefinancieren? Dat kan zeker. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. Vraag ons adviseur om gratis advies. Schrijf u bij ons in! 

Kosten koper huis

Kosten koper huis

De koophuis kosten koper worden onderverdeeld in aankoopkosten en financieringskosten. Een paar kostenkosten zijn wettelijk verplicht. Dit zijn de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadastrale rechten

Het inschrijven of wijzigen van de nieuwe eigenaar van de woning bij het kadaster valt vaak onder de notariskosten. Daarnaast zijn er andere kosten die niet wettelijk vereist worden, maar wel onder de kostenposten vallen. 

U betaalt bijvoorbeeld voor een aankoopmakelaar en taxateur, en een bouwtechnische keuring van uw woning.

Welke kosten zijn er voor de koper?

Ook kunt u de afsluitprovisie voor een hypotheekadviseur, de aanvraag kosten voor een Nationale Hypotheek Garantie, de bankgarantie en bereidstellingsprovisie hieronder scharen.

Ten slotte zijn er de eventuele boeterente voor oversluiten, het overbruggingskrediet, de afkoopsom erfpacht en kosten voor het verhuizen en inrichten van uw woning. 

U heeft dus aanzienlijke extra middelen nodig om dit te kunnen betalen. Laat altijd een goed overzicht maken van uw financiële situatie. Hoe kunt u deze kosten financieren?

Kosten koper meefinancieren Kosten koper meefinancieren

In het verleden was het mogelijk om de kosten te financieren door deze mee te nemen in de hypotheeklening.

Het bedrag dat nodig was voor de kosten werd boven de koopsom van de woning gerekend. Dit bedrag kon u dan als lening afsluiten bij uw hypotheek.

Momenteel wordt dit steeds lastiger, aangezien u minder kunt lenen. Op dit moment is het percentage 102% van de waarde van uw woning.

Nieuwe regels kosten koper

In de nabije toekomst kunt u zelfs de kosten koper niet meer meefinancieren. In 2018 wordt het percentage dat u kunt lenen beperkt tot 100% van de woningwaarde.

Dit betekent dat u alleen de aankoop van het huis hiermee kunt bekostigen. De 6% aan verdere kosten zult u met eigen middelen moeten betalen. Natuurlijk is dit voor sommige mensen niet een makkelijke opgave.

Zorg dat u spaargeld heeft bij een woning aankopen

U zult een aanzienlijk bedrag aan spaargeld moeten hebben om alle kosten te kunnen dekken. Lees meer hierover bij hoeveel eigen geld je nodig hebt. En ook het verschil met vrij op naam.

Ons blog gaat over alle kosten die je zult krijgen bij het aankopen van een woning. Heeft u advies nodig? Schrijf u dan direct bij ons in voor een onafhankelijk adviesgesprek over woningkosten.

Kosten koper eigen geld

Het eigen geld dat u moet inbrengen, wordt ook wel eigen middelen genoemd. De eigen middelen zijn inmiddels essentieel om een hypotheek af te kunnen sluiten.

Onder andere spaargeld, schenkingen en leningen worden gezien als de middelen die gebruikt kunnen worden voor de extra kosten. 

Wilt u deze gebruiken, dan zult u aan de hypotheekverstrekker moeten bewijzen dat u dit geld heeft en aantonen waar dit vandaan komt.

Hoe kan ik dat bewijzen?

Dit wordt ook wel het aantonen van de eigen middelen genoemd. Hoe doet u dit? Spaargeld kunt u aantonen door een afschrift van uw bank mee te nemen.

Schenkingen en leningen moeten aangetoond worden met behulp van een overeenkomst die tussen partijen is opgesteld. Daarnaast kunt u de overwaarde van de verkoop van uw oude woning gebruiken. 

Ook daarvoor heeft u een afschrift nodig

U kunt de kosten koper kosten dus op verschillende manieren betalen. Laat u daarbij adviseren door onze experts! Wilt u alleen kopen of samen? In beide gevallen staan wij voor u klaar! 

Kosten koper en belasting Kosten koper en belasting

Hoe zit het met de belasting en deze kosten? Zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Een deel van de zaken waarvoor u moet betalen, zijn aftrekbaar van uw jaarlijkse belasting. Dit betekent dat u voor een deel van de kosten toch zelf opdraait.

Welke zijn aftrekbaar?

Onder andere de kosten voor uw hypotheekakte, de aanvraag kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, de afsluitkosten voor uw hypotheek en taxatiekosten kunt u aangeven als aftrekpost.

Deze kosten kunnen worden aangegeven bij de aangifte van uw belastbaar inkomen. Deze worden vervolgens afgetrokken voor de inkomstenbelasting.

Valt overdrachtsbelasting ook onder kosten koper?

De kosten die u zelf zult moeten dragen zijn de overdrachtsbelasting, de kosten voor de transportakte en bemiddelingskosten voor bijvoorbeeld een makelaar. Wat u hiervoor precies zult moeten neerleggen, is afhankelijk van uw hypotheek en de woning die u koopt.

Benieuwd wat voor uw situatie de kosten zullen zijn? Laat ons dit voor u berekenen! Meld u meteen bij ons aan voor een kosteloos adviesgesprek. Onze adviseur zal u dan verder informeren. 

Kosten koper berekenen

Het kopen van een woning is een kostbare aangelegenheid. Helemaal op dit moment, nu u niet meer alle kosten kunt laten meefinancieren in uw hypotheek.

De kosten, die ongeveer 6% van uw woningwaarde bedragen, zult u op een andere manier moeten betalen. Een overzicht laten maken van de eigen middelen is daarbij essentieel.

Heeft u niet genoeg spaargeld?

Dan kunnen we samen kijken naar andere oplossingen. Advies Nederland wil het voor iedereen eenvoudiger maken om een hypotheek af te sluiten. 

De hoogte kosten koper zal bijvoorbeeld duidelijk maken in welke prijsklasse u zich een woning kunt veroorloven.

Vergelijk de kosten bij een huis kopen

Daarnaast kunnen wij voor u een onafhankelijke vergelijking maken van verschillende hypotheekvormen en hypotheekverstrekkers. Tegen een laag tarief kunnen wij vervolgens een hypotheek voor u afsluiten

Bent u op zoek naar helder en objectief hypotheekadvies? Onze medewerkers staan voor u klaar! Maak vandaag nog een kosteloze afspraak.

Kosten koper check

Kosten koper check

Het zijn de kosten die gemaakt worden om een woning aan te schaffen. Kosten koper bestaat eigenlijk voor de hypotheekakte uit twee onderdelen. Overdrachtsbelasting en uiteraard de notariskosten. 

Advies Nederland kan helpen met de hypotheek, of het uitzoeken van een notaris. Door onze diensten kunnen mensen enorme voordelen behalen. Onze expertise ligt namelijk om het gebied van hypotheken. 

Wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten? Maak dan gebruik van onze hypotheek check. Deze is kosteloos en vrijblijvend door iedereen aan te vragen! 

Kosten koper aftrekbaar

Op het moment dat je een nieuwe woning aanschaft, dan heb je recht op een aantal belastingvoordelen. Deze kun je terug lezen onder aftrekposten eigen woning. De kosten koper kan ook onder aftrekposten vallen. 

Wij merken dat veel mensen behoefte hebben aan begeleiding. Het aankopen van een nieuwe woning is dan ook een grote gebeurtenis. Het is belangrijk dat uw persoonlijke wensen worden vertaald in een hypotheek. 

Buiten het kosten koper gedeelte, nemen wij ook andere zaken onder de loep. Denk hierbij aan de hypotheekrente en hypotheekvorm.

Kosten koper online berekenenKosten koper meefinancieren

Elke koper wil graag weten hoeveel de kosten zijn. Neem als uitgangspunt dat de overdrachtsbelasting twee procent van de woningprijs bedraagt. 

Notaris kosten om een hypotheekakte op te stellen kunnen erg uiteenlopen.

Hoe hoog zijn de kosten koper gemiddeld?

Bij huizen rond de tweehonderd vijftigduizend euro, liggen de bedragen tussen de 500 en 1000 euro. Het kan dus lastig zijn om zelf de kosten voor de koper te berekenen.

Dat komt voornamelijk omdat elke situatie anders is. Een groot voordeel van Advies Nederland is dat wij onafhankelijk werken. Er kan dus kritisch gekeken worden naar kosten.

Wij helpen u graag om de beste deals te realiseren. Interesse? Vraag een persoonlijk gesprek aan. Dit kunt u direct doen aan de onderkant van deze pagina via het contactformulier. 

 

Schrijf je hier in voor een gratis adviesgesprek over kosten koper

 

Kosten koper meefinancieren 

Je kunt de kosten als koper mee laten financieren bij het afsluiten van de hypotheek. Er is wel een maximum van 103 procent van de totale woningwaarde. Er zal dus gekeken worden naar de aankoopprijs en kosten koper. 

Advies Nederland kan hiervan een deskundige berekening maken. Een vrijblijvende dienst om inzicht te verschaffen in eventuele mogelijkheden en beperkingen.

Maak gebruik van een gratis k.k. berekening

Vraagt u zich af hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Onze adviseur komt graag bij u langs om alles inzichtelijk te maken. Hij maakt een compleet adviesrapport waarin de volgende zaken worden behandeld:

  • Hypotheekrente vergelijken
  • Hypotheekverstrekkers
  • Hypotheekvormen

Kortom, alle mogelijke zaken worden doorgenomen. Al een huis op het oog en opzoek naar de beste hypotheek? Aarzel dan geen moment en vraag een gratis adviesgesprek aan!