Hypotheekrente 2019

Dit jaar hoeft u zich geen zorgen te maken over de hypotheekrente 2019 en de huizenprijzen. Maar let op, zoals ieder jaar verandert er ook dit keer weer een hoop rondom de hypotheek.

Zo gaat de kostengrens voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) omlaag en heeft u meer spaargeld nodig om een huis te kunnen kopen. Wilt u ook snel nog even mee profiteren van de lage rentestand?

Laat ons dan uw hypotheekrente verlagen in een persoonlijk gesprek of via de webcam! Meldt u bij ons aan voor een vrijblijvende rente check.

Rentestanden weten? Bekijk hier de allerlaagste hypotheekrente van dit moment.

Hypotheekrente 2019 afsluiten

Wat is de renteverwachting lange termijn? En wat is een hypotheekrente eigenlijk? Het is de rente die u iedere maand betaalt voor een hypotheek. En een hypotheek is eenvoudig gezegd niets anders dan lening voor het kopen van een huis.

De hypotheekverstrekker wil uw huis als onderpand voor die lening. Officieel heet dat onderpand de ‘hypotheek’. De lening wordt dan ook een ‘hypothecaire lening’ genoemd. Wat is de hypotheekrente prognose? En welke soorten rente zijn er allemaal? Hypotheekrente 2019

U kunt kiezen voor een variabele of vaste rente. Het is verstandig om wat dit voor u betekent en wat het beste bij u past te overleggen met uw hypotheekadviseur.

Op deze site kunt alvast lezen welke mogelijkheden er zijn en wat het allemaal inhoudt. Ook kunt u zich kosteloos aanmelden voor een renteverlaging via het contactformulier.

Wij komen gegarandeerd met het beste rentevoorstel! Schrijf u direct bij ons in voor een gratis adviesgesprek!

Rentevaste periode

De rentevaste periode is de periode waarvoor het door u te betalen rentetarief vaststaat. Een rentevaste periode van 10 jaar betekent dus dat u en de hypotheekverstrekker zijn overeengekomen welk vast rentetarief u gedurende 10 jaar gaat betalen.

Hoe langer de afgesloten looptijd hoe hoger het rentetarief. Hoe korter de rentevaste periode, hoe lager het rentetarief. De rentevaste periode wordt ook wel de rentelooptijd of renteperiode genoemd.

Niet te verwarren met de looptijd van uw hypotheek die meestal langer is, over het algemeen 30 jaar.  Je kunt tegenwoordig zelfs tussentijds een hypotheek oversluiten.

Ook als de hypotheekrente nog enkele jaren moet lopen! Vraag een gratis berekening aan via Advies Nederland. Op dit moment verlagen wij bijna iedereen zijn maandlasten. Bent u benieuwd naar onze hypotheekrente verwachting voor de komende jaren?

De laagste hypotheekrente 2019 aanvragen? Meldt u dan vrijblijvend bij ons aan voor meer informatie.

Actuele hypotheekrente 2019

Per dag kan de actuele hypotheekrente 2019 verschillen. Check dan ook goed wat er in uw hypotheekofferte staat vermeld! De afgesproken rente tarieven of de actuele rente! Dit kan u veel geld besparen.

De actuele rentes bij alle hypotheekvormen kunt u dagelijks online checken.  Bekijk ook onze hypotheekrente 2019 verwachting! Ook onze hypotheekrente ontwikkeling grafiek hebben wij beschikbaar gesteld.

Laagste hypotheekrente 2019

Bij de kleine en vaak onbekende banken zijn de rentes meestal lager dan bij de grotere bekende banken. De laagste hypotheekrente is bijna altijd op basis van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Of u ook werkelijk voor de laagste rente in aanmerking komt en of de voorwaarden van die goedkope hypotheek wel bij uw persoonlijke situatie passen is vaak lastig te achterhalen.

Het is daarom ook van groot belang om u altijd goed te laten informeren door een erkende hypotheekadviseur.  Je kunt via ons nieuwste portaal ook de hypotheekrente online oversluiten.

Een goedkope en snelle manier om lagere maandlasten te realiseren. Vragen? Neem dan contact met ons op of schrijf u in voor een gratis adviesgesprek!

Vaste of variabele hypotheekrente in 2019?

U kunt kiezen voor een vaste of variabele rente bij de hypotheek 2019. De variabele rente kan per dag wijzigen en geeft dan ook veel minder zekerheid dan een hypotheek met een rentevaste periode.

Vandaar dat de variabele rente vaak veel lager is dan de bijvoorbeeld 10 jaar vaste hypotheekrente 2019. Met een vaste rente heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor 5, 10, 15, 20 of 30 jaar vast.

Een vaste rente is over het algemeen duurder dan een variabele rente maar geeft u wel meer zekerheid. Hoe is de hypotheekrente ontwikkeling laatste 30 jaar? Lees meer daarover.

Wat is een vaste 2019 hypotheekrente?

Bij een vaste rente blijft uw rentepercentage gelijk voor de periode die u heeft afgesloten. Bijvoorbeeld voor 5, 10, 15, 20 of 30 jaar, ook wel de rentevaste periode genoemd. Het voordeel hiervan is dat u zekerheid heeft gezien u iedere maand hetzelfde bedrag aan rente betaald.

De voordelen van een vaste hypotheekrente:

 • Tijdens de rentevaste periode heeft u zekerheid over het bedrag dat u iedere maand betaalt.
 • U kunt kiezen voor een rentebedenktijd.
 • Ieder kalenderjaar kunt u 10% van het geleende deel boetevrij aflossen.
 • In het algemeen geldt: hoe langer u de rente vastzet, hoe hoger de rente. 

Wat is variabele hypotheekrente 2019? 

Het woord zegt het al, bij een variabele rente kan het rentepercentage maandelijks dalen of stijgen. U heeft dan ook geen zekerheid over uw maandlasten. Alleen bij de Bankspaar Hypotheek kunt u niet kiezen voor een variabele rente.

De voordelen van een variabele rente:

 • Er kan onbeperkt boetevrij worden afgelost.

Let op: een variabele rente kan dalen maar ook stijgen! U heeft dus geen zekerheid over de hoogte van de rente die u maandelijks moet betalen.

In het meest negatieve geval kan het bedrag dat u iedere maand moet betalen hoger worden en kunt u daardoor in de financiële problemen komen! Wat is de verwachting hypotheekrente?

Volg onze blogs over de rentestanden. Wil je de maximale hypotheek 2019 berekenen? Schrijf je dan via het contactformulier bij ons in. Een berekening is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Het einde van uw rentevaste periode

Is de looptijd die u heeft afgesproken voorbij? Dan moet u een nieuwe periode met uw hypotheekverstrekker afspreken. U kunt kiezen voor een zelfde hypotheekrente periode of u kiest voor kortere of langere periode.

Hoeveel u dan betaalt, hangt af van de periode die u kiest en van de hoogte van de hypotheekrente 2019. Overleg met uw adviseur wat het beste bij u past, denk daarbij ook goed na over uw huidige persoonlijke situatie en toekomstplannen.

Tegen het einde van uw looptijd krijgt u automatisch een voorstel van uw hypotheekverstrekker voor een nieuwe rente en een nieuwe rentevaste periode.

Met ingang van 1 januari 2013 heeft de overheid besloten dat hypotheekverstrekkers drie maanden voor het einde van de rentevaste periode met een nieuw rentevoorstel voor uw hypotheek moet komen. 

De fiscale 2019 hypotheekrente regels

Betaalde rente voor een hypotheek is alleen aftrekbaar indien de hypotheek is gebruikt voor:

 • De aankoop van uw eigen woning waarvan u, uw fiscale partner of u samen eigenaar van bent en de woning uw hoofdverblijf is. Een verhuurd pand of een vakantiewoning is geen eigen woning;
 • Een verbouwing of onderhoud (verbouwingsdepot of verbouwingslening)
 • De afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming;
 • Voor eenmalige (financierings) kosten;
 • De rente is niet aftrekbaar voor het deel van de lening waarmee u bijvoorbeeld meubels koopt voor in uw huis;
 • Vanaf 1 januari 2013 gelden de volgende nieuwe regels voor renteaftrek:
 • U mag maximaal 30 jaar de hypotheekrente aftrekken;
 • De lening moet annuïtair worden afgelost.

In de volgende situaties gelden bijzondere regels voor de renteaftrek: 

 • Er is een restschuld over na de verkoop van uw huis na 28 oktober 2012. Voor dit bedrag kunt u nog maximaal 15 jaar de rente aftrekken.
 • U hebt een nieuwbouwdepot, een verbouwingsdepot of geld geleend voor onderhoud of een verbouwing.
 • De rente is vooruitbetaald, of u kreeg rente terugbetaald.
 • U verkoopt uw woning en koopt een andere woning.
  Let op, heeft u overwaarde? Dan kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling.
 • Er is sprake van een hypotheekschuld die al op 31 december 1995 bestond.
 • U gaat scheiden en u heeft een eigen woning. 

Aftrekbaarheid hypotheekrente 2019

De aftrekbaarheid van de rente heeft te maken met het type hypotheek. Nieuw afgesloten hypotheken waarbij u in maximaal 30 jaar de hypotheeklening geheel annuïtair aflost, zoals bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek is de rente aftrekbaar.

Bij nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheken geldt de aftrekbaarheid van rente niet.  

De hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd

Heeft u een bruto jaarinkomen van minimaal € 66.421 dan is met ingang van 1 januari 2016 de hypotheekrenteaftrek iets verlaagd. Voor deze groep woningbezitters geldt een aangepast tarief voor kosten rondom de eigen woning.

In de vierde schijf betaalt u 52% inkomensbelasting. Voorheen had u in ook recht op 52% renteaftrek. Met ingang van 2014 wordt dit met een half procent per jaar afgebouwd, tot men in 2041 nog maximaal 38% van de rente kan aftrekken.

Voor mensen met een hoog inkomen wordt de hypotheek dus steeds duurder. In 2016 heeft u nog recht op 50,5% renteaftrek. Wilt u de laagste hypotheekrente afsluiten? Vraag dan een gratis afspraak aan met onze hypotheekadviseur.